Politică

Ce oameni de business decid sa-si lase afacerile pentru a intra in politica

Ce oameni de business decid sa-si lase afacerile pentru a intra in politica
17.11.2008, 19:42 99

PSD
 
Robert Negoita
Candideaza pentru PSD la Bucuresti la Camera Deputatilor. Impreuna cu asociatul si fratele sau, Ionut, conduce afaceri de 550-600 mil. euro, potrivit topului celor mai importanti 1.000 de oameni de business, realizat de Ziarul Financiar. Cei doi frati au in proprietate cel mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel Otopeni (patru stele), cu 1.500 de camere, dar si hotelurile Confort Otopeni, Confort Traian. In ultima vreme cei doi frati au dat in folosinta proiectele imobiliare Confort City, Confort Residence si Confort Park. Cu cateva luni in urma s-au lansat pe piata media cu ziarul gratuit Ring si planuiesc sa deschida un post de televiziune.
 
Gheorghe Antochi
Presedintele grupului de firme Agricola Bacau (producator de carne de pasare), candideaza din partea PSD in colegiul uninominal 4 din circumscriptia Bacau. Potrivit datelor Registrului Comertului, la nivel de grup, producatorul de carne de pasare a inregistrat o cifra de afaceri de 220 mil. lei, iar profitul a fost de 2 milioane de euro in 2007. Inainte de a coordona Agricola Bacau (11 ani) Antochi a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
 
Gheorghe Netoiu
Fostul actionar al clubului de fotbal Dinamo candideaza din partea PSD in colegiul uninominal 3 din circumscriptia electorala Ilfov. Are afaceri in domeniul imobiliar, vinificatie, industrie alimentara si turism. Averea sa este estimata de "Adevarul 500 de miliardari" la 15-16 milioane de euro.
 
Anghel Iordanescu
Fostul antrenor al echipei nationale si al echipei de fotbal Steaua are o avere de aproximativ 18 milioane de dolari. Cea mai mare parte a averii sale nu provine insa din Romania, ci din contractele la mai multe echipe de club din Emiratele Arabe. Detine un hotel in Predeal, Belvedere, dar si mai multe apartamente si vile in zona Pipera, pe care le inchiriaza. Este senator PSD din toamna anului trecut si candideaza pentru un nou mandat in Ilfov, dupa ce a pierdut cursa pentru presedintia Consiliului Judetean in vara acestui an. A mai candidat pentru un fotoliu de senator si in 2004, dar a pierdut cursa. A ajuns in politica datorita lui Gabriel Oprea, fostul ministru PSD al internelor, cu care este prieten.
 
Maria Grapini
Candideaza la Camera Deputatilor in Alianta PSD-PC (ea fiind sefa PC Timis), intr-un colegiu uninominal din Timis. Detine grupul de firme Pasmatex. Este intre altele presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara si presedinte al Consiliului de Admi-nistratie a Bursei de Marfuri Timisoara.
Potrivit topului "Adevarul 500 de miliardari", cifra de afaceri a companiilor conduse de Grapini se ridica la 30 de milioane de euro.
 
PD-L
 
Stelian Fuia
Omul de afaceri are o oarecare experienta politica. Este deputat din decembrie anul trecut, cand a inlocuit-o pe deputata Adina Valean, aleasa europedepuat la alegerile pentru Parlamentul European. Acum candideaza din partea PD-L in colegiul 4 pentru deputati din circumscriptia Calarasi. In decembrie trecut, cand a ajuns deputat, a plecat din toate functiile pe care le avea la Procera Agrochemicals, un business pe care il detine impreuna cu cumnatul sau, Daniel State. Cei doi detin Procera Agrochemicals (productie de pesticide), dar si Procera Biofuels (biocombustibil). Potrivit declaratiei sale de avere, Fuia detine actiuni si plasamente la SC Sybchem Agroindustries de 1 milion de euro, la Procera Agrochemicals de 3 milioane de euro si la Procera Biofuels de 6 milioane de euro..
 
Sorin Minea
Presedintele Angst (industrie alimentara) candideaza pentru o pozitie de deputat din partea PD-L in colegiul uninominal patru din circumscriptia electorala Ilfov. Este acelasi colegiu in care candideaza si premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu. Afacerile sale sunt estimate de "Adevarul 500 de miliardari" la 12-13 milioane de euro, aproape la egalitate cu cea a premierului in exercitiu. Minea este presedintele Romalimenta. "Candidez din revolta. Clasa politica actuala trebuie sa se retraga la pensie. In ultimii 17 ani si-au creat un regim de stat in stat. Nu pot fi schimbati decat daca sunt dinamitati din interior", isi justifica Minea prezenta in aceste alegeri.
 
Silviu Prigoana
Omul de afaceri candideaza din partea PD-L la Camera Deputatilor in colegiul uninominal 15 din circumscriptia Bucuresti. Prigoana este actionar la aproximativ 70 de companii (in ultima vreme la majoritatea dintre acestea si-a cesionat participatiile pentru a intra in politica). In trecut Prigoana a fost membru al PNL, dar nu s-a implicat in politica la varf. Detine inca 60% din Rosal Grup, firma de salubritate, business estimat de el insusi la 250 mil. euro. Detine posturile TV de nisa Etno TV si Taraf (aproximativ 40%). A fondat Realitatea Tv, pe care a vandut-o. A incasat 64 mil. euro pentru Max Tv si 10 mil. euro pentru Telesport. Detine proprietati imobiliare de aproximativ 10 mil. euro, averea sa totala fiind estimata de "Adevarul 500 de miliardari" la 140 de milioane de euro.
 
Horatiu Cercel
Omul de afaceri sibian candideaza la Senat din partea PD-L in colegiul uninominal 3 din circumscriptia Sibiu. Cercel controleaza grupul de firme de constructii Concefa Sibiu (aproximativ 60% din actiuni). Detine, de asemenea, 70% din firma specializata in constructia de tunele Tunele Brasov. Averea sa este estimata la 110 mil. euro.
 
Ioan Neculaie
Din partea PD-L mai candideaza, de aceasta data la Senat in circumscriptia Brasov, omul de afaceri Ioan Neculaie, cu o avere estimata la 300 de milioane de euro. Neculaie este proprietarul uzinei Roman Brasov, a echipei de fotbal Roman Brasov si a Prescon Mures (agricultura si zootehnie). Are afaceri in constructii, turism, agricultura si sport.
Are actiuni la Prescon Stejaris (productie de var), Lemexim (mobila), ICIM (constructii), Prefa (prefabricate) si Romaco (extractia pietrei). Este proprietarul complexului Favorit si al hotelului Piatra Mare din Brasov.
 
Iulian Urban
La Senat din partea PD-L mai candideaza Iulian Urban, unul dintre actionarii societatii de recuperare creante Urban si Asociatii. Urban si Asociatii este detinuta de Urban Credit Management din SUA (90%), in vreme ce fratii Iulian si Viorel Urban detin fiecare cate 5% din actiuni. Cifra de afaceri a companiei a crescut spectaculos in ultima vreme - cu 125% anul trecut fata de 2006, in vreme ce numarul de clienti a crescut cu 500%. Urban si Asociatii este firma care "intermediaza" falimentul Tunele Brasov, controlata de posibilul sau coleg de Senat Horatiu Cercel.
 
PNL
 
Florin Calinescu
Actorul Florin Calinescu candideaza in Arges pentru o pozitie de deputat. Calinescu detine 90% din firma Pro Optica, care a avut in 2007 un profit de peste 1 milion de euro. Firma controlata de Calinescu a avut contracte cu Ministerul Apararii Nationale. Calinescu este intre altele directorul Teatrului Mic.
 
Lucia Morariu
La Senat, PNL mizeaza pe Lucia Morariu care detine turoperatorul Eximtur. Anul trecut Radu Morariu a preluat functia de director al Eximtur, dupa ce Lucia Morariu a renuntat la aceasta pozitie ca urmare a numirii in functia de secretar de stat in cadrul Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale. Compania anunta atunci ca Lucia Morariu nu se va mai ocupa de afaceri pana la finalul mandatului in minister, dar ea ataca acum din partea liberalilor un post de senator. Ea candideaza in colegiul uninominal 2 din circumscriptia electorala Cluj.
 
Alin Simota
Patronul echipei de fotbal Jiul Petrosani, Alin Simota, candideaza si el pentru o pozitie de senator din partea liberalilor in Hunedoara. Este actionar principal la Atomis International Prod (lucrari pentru retele de energie si alte afaceri in imobiliare).
Este actionar la mai multe firme intre care Promo Construct Europhone, Utilenergetica, Euroutil sau Casa Cochet, iar averea sa este estimata de "Adevarul 500 de miliardari" la 95-100 mil. euro.
 
George Becali
Cea mai cunoscuta candidatura din partea PNG este cea a lui George Becali. Este patronul clubului de fotbal Steaua, actionar la uzina de armament Mecanica Dragasani, la Avixola Iasi si la grupul de firme Arco. Averea sa este cotata diferit, topul Capital al celor mai bogati 300 de romani evaluandu-i averea la aproximativ 2 mld. euro, in vreme ce topul "Adevarul 500 de miliardari" o evalueaza la 700-750 mil euro. George Becali candideaza la Bucuresti in sectorul 5.
 
 
Si politica, si afaceri
 
In aceste alegeri, candideaza din nou o serie de oameni politici cu vechime, dar care au reusit la fel de bine in business ca si in politica.
 
Senatorul UDMR Verestoy Attila este unul dintre cei mai bogati politicieni, cu o avere de peste 250 de milioane de euro. Verestoy este parlamentar din 1990 si are investitii pe piata de capital, in industria mobilei, in domeniul imobiliar si in constructiile de masini.
Verestoy este considerat unul dintre cei mai influenti parlamentari ai Uniunii. In primavara acestui an, el l-a imprumutat pe senatorul PD-L Vasile Blaga cu 215.000 de euro.
Potrivit declaratiei de avere, liderul UDMR detine mai multe terenuri in Bucuresti si Ilfov, patru apartamente in Bucuresti si mai multe milioane de euro in conturi. Va candida pentru un nou mandat de senator de Covasna.
 
Seful Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu, tinteste la alegerile din 30 noiembrie un mandat de deputat de Ilfov, dupa ce, din 1990, a reprezentat Bucurestiul in Camera Deputatilor.
Tariceanu a inceput sa faca bani din radio, el fiind unul dintre fondatorii Radio Contact, ca mai tarziu sa inceapa sa importe masini din Franta.
Firma Automotive Trading Services, unde detine 85% dintre actiuni, este importator al automobilelor Citro'n. De cand a fost desemnat premier, in 2004, Tariceanu a renuntat la administrarea firmei, iar anul trecut a incasat dividende de peste 2 milioane de lei. Cifra de afaceri a ATS este de 50 de milioane de euro, cu un profit net de 4 milioane.
 
Deputatul PD-L Cristian Boureanu a investit masiv in imobiliare in ultimii ani, dupa ce a castigat cateva milioane de dolari dintr-o afacere cu termopane.
Potrivit topului 500 de miliardari realizat de Adevarul, Boureanu a contractat anul trecut credite de 6,6 milioane de euro, din care 3,77 milioane trebuie returnate pana la finele acestui an. El a cumparat mai multe terenuri in Bucuresti si in Ilfov, dar a si vandut trei terenuri pe care le detinea in aceste locatii si in Sinaia.
In 2007, cea mai profitabila dintre companiile la care este actionar a fost Topanel SA, unde detine 40% din actiuni. Boureanu candideaza pentru un nou mandat de deputat in Arges, dupa ce in 2004 a fost ales pe listele Aliantei D.A. la Bucuresti.
 
Alti politicieni cu averi de top care ataca noi mandate in aceste alegeri sunt Culita Tarata (PSD), care exploateaza Insula Mare a Brailei si detine holdingul TCE Trei Brazi cu o cifra de afaceri de 75 mil. euro. Averea sa este estimata de Adevarul 500 de miliardari la 180-200 mil. euro.
 
Dan Radu Rusanu, un politician liberal, candideaza pentru un nou mandat la deputati. Averea sa este estimata la 65-70 mil. euro.
Detine Hotelul International din Sinaia si are in proprietate 3,8 mil. ha. terenuri in Brasov, Dambovicioara, Rucar si Voluntari.
 
Dan Voiculescu (fostul presedinte al PC) a mai avut un mandat de senator obtinut in 2004 tot sub umbrela PSD. Ulterior si-a dat demisia din Senat, insa acum ataca un al doilea mandat de senator.
Familia Voiculescu conduce afaceri estimate la 650 de milioane de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO