Politică

Ce promitea Stolojan mediului de afaceri inainte de a fi desemnat premier

10.12.2008, 19:47 23

Principalele idei avansate la acest eveniment si in cadrul unui interviu acordat ZF dupa anuntarea candidaturii sale la functia de premier au fost:

 
  • Legat de politica fiscala, avem in vedere scutirea de impozite a profitului reinvestit in tehnologie si resurse umane. Ne propunem sa reducem sau sa anulam 100 de taxe in Romania. In plus, avem in vedere alocarea de investitii in infrastructura si construirea a 836 de kilometri de autostrada.
  • A doua problema a Romaniei, pe langa cea a dezvoltarii deficitare a agriculturii, o reprezinta turismul insuficient dezvoltat. Vom reinfiinta Ministerul Turismului si vom relansa sectorul turistic. Faptul ca nu reusim sa castigam din turism precum o fac bulgarii, desi avem potential mare turistic, este a doua rusine cu care ne confruntam.
  • Vom mentine echilibrul economic si vom introduce pensiile sociale garantate, avand in vedere ca exista o categorie de oameni care obtin o pensie mai mica de 300 de lei.
  • Modificarea Constitutiei in sensul eliminarii articolului care se refera la organizarea teritoriala a Romaniei, urmand ca eventuala reorganizare a judetelor in regiuni sa fie prevazuta intr-o lege organica.
  • Avem un singur risc major in Romania, si anume acela al unei caderi in fluxurile de capital. Asta ar insemna o reechilibrare brutala a contului curent, a consumului si a investitiilor. Insa este putin probabil sa vedem aceasta situatie in Romania.
  • Vom miza puternic pe initiativa privata si vom stimula activitatea bursei prin listarea ultimelor companii ramase in portofoliul statului. Nu este ceva nemaipomenit de spectaculos. Transgazul, de pilda... De ce nu ar fi listat la bursa? De ce nu am vedea un pachet de actiuni vandut catre populatie? Sunt apoi multe ramasite ramase in portofoliul statului. Toate acestea trebuie scoase pe piata.
  • Voi stimula fiscal cumpararea de actiuni (acolo unde este posibil) de catre angajati in firmele in care lucreaza prin neimpozitarea profitului din aceste investitii. Daca punem in miscare investitiile facute de salariati in firmele in care lucreaza neimpozitand profitul, atunci facem un pas mai departe. Trebuie neaparat sa stimulam economisirea, inclusiv prin astfel de actiuni.
  • Toate impozitele se vor rezuma la 16%, fie ca este vorba despre venituri din salarii, din tranzactii imobiliare sau de pe piata de capital.
  • Reducerea costurilor de de tranzactionare si a birocratiei prin eficientizarea activitatii CNVM. Salariatiii CNVM au salarii rusinos de mari. Nu este posibil sa ai salariul de 150.000 de euro pe an. Sunt costuri prea mari in raport cu lichiditatea pietei. De asemenea, comisioanele cerute de brokeri pentru tranzactii sunt exagerat de mari. Nu poti sa ai 1% la dus si 1% la intors. O piata este eficienta cand are lichiditate, iar costurile de tranzactionare sunt joase.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO