Politică

Ce riscă PDL boicotând referendumul şi ce mai poate face USL să mai aducă la vot încă 1,5 mil. cetăţeni

Ce riscă PDL boicotând referendumul şi ce mai poate face USL să mai aducă la vot încă 1,5 mil. cetăţeni

Foto Mediafax

Autor: Iulian Anghel

24.07.2012, 00:05 22559

Simulările specialiştilor arată că, la referendumul de duminică pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, ar urma să mear­gă între 40% şi 45% din numărul celor în­scrişi pe listele electorale, 18,3 mil. cetăţeni (100%), în condiţiile în care validarea consultării populare presupune prezenţa la urne a 50% plus unul din numărul celor înscrişi pe liste.

Efortul USL, care a iniţiat procedura suspendării, va fi, aşadar, să convingă între 1,2 şi 1,5 milioane de cetăţeni care acum ar sta acasă să iasă la vot, în situaţia în care datele arată o opţiune care nu-i este favorabilă preşedintelui în ipoteza validării referendumului.

Aceste ultime zile sunt decisive pentru a convinge 5% din electorat să meargă la urne (în varianta că la vot se prezintă acum 45% dintre cei înscrişi pe listele electorale) şi este foarte greu, dar nu imposibil, spun specialiştii, să convingi încă 10% din populaţia cu drept de vot (în varianta pesimistă că vin 40%).

Ce se întâmplă însă dacă adepţii preşedintelui suspendat boicotează referendumul?

Varianta nevalidării referendumului din cauza prezenţei era luată de mult în calcul de PDL, dar azi va fi anunţată o decizie definitivă. Oricum, ea trebuie anunţată pentru ca elec­toratul lui Băsescu să ştie ce să facă. După cum arată sondajele, doi din trei cetăţeni care au spus că vin la referendum ar vota pentru demitere.

Până acum preşedintele i-a îndemnat pe susţinătorii săi să vină la vot. Dar, în cadrul PDL, din ce în ce mai multe voci susţin contrariul, iar argumentul lor este lipsa de legitimitate a referendmului, lipsa condiţiilor legale şi morale care au condus spre acest deznodământ.

Declaraţia de ieri a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, posibil candidat prezi­denţial dacă preşedintele va fi demis, este relevantă pentru cadrul discuţiei de mai sus: "Până în momentul acesta am zis că pentru mine datoria cetăţenească mă îndeamnă să merg la vot, în acelaşi timp, însă, mă gândesc, şi această nuanţă o introduc astăzi, la ceea ce poate să însemne legitimarea unui referendum constituit pe baze lipsite de etică şi ilegitime în fond".

Dar o astfel de strategie nu comportă riscuri? Sunt riscuri şi sunt de luat în seamă, explică analistul politic Cristian Pârvulescu.

"Strategia PDL va fi, în final, de sabotare a referendumului. Dar ei nu-şi permit o sabotare totală. Ar fi dezastruos ca la vot să vină şapte milioane de oameni şi 90% dintre aceştia să voteze împotriva ta."

O strategie de sabotare are întotdeauna un efect pervers, mai arată Pârvulescu: "Până unde merge boicotul? Până a pleca şi din secţiile de votare? Ar fi o strategie dezastruoasă pentru ei (pentru că toate voturile vor fi, în aceste condiţii, pentru demitere - n.n.). Cred că PDL o să rămână în secţiile de votare şi o să ceară simpatizanţilor să nu meargă la vot. Noi nu putem măsura efectele perverse decât după ce ele se întâmplă. Iar un efect pervers al boicotului ar putea fi mobilizarea celorlalţi: ieşim acum pentru că avem o şansă".

În orice caz,opinează analistul, efortul USL de a scoate oamenii la vot va fi, şi aşa, foarte mare. În 2009, la alegerile prezidenţiale, Guvernul Boc a create 3.300 de secţii speciale în care au votat 640.000 de oameni - 53,5% cu Băsescu şi restul cu Mircea Geoană. În străinătate au votat în jur de 200.000 de cetăţeni români - 79% cu Băsescu şi 21% cu Geoană. Tot acest efort a fost pentru 800.000 de voturi. Dar USL trebuie să scoată acum la vot între 1,2 şi 1,5 milioane de oameni.

Strategia PDL va fi "văzând şi făcând", în funcţie de prezenţa la vot, de ora votului, şi de modul în care se votează. Dacă USL nu reuşeşte să-şi mobilizeze oamenii, iar pragul de prezenţă obligatorie va fi clar nerealizat de la o anume oră încolo, atunci, prin responsabilii de partid, PDL îşi va scoate membrii de partid la vot astfel încât pragul să rămână nerelizat, dar voturile în favoarea menţinerii în funcţie a preşedintelui să crească. Aici întervine, însă, pericolul "demobilizării" pentru că nu poţi spune de la oră la oră altceva, spune Pârvulescu.

Aşadar, miza uriaşă pentru ambele tabere este prezenţa şi asta s-a ştiut încă de acum două săpămâni, după ce Curtea Constituţională a impus pragul. Problema e cum "manipulezi" această prezenţă.

USL ştie acest pericol, a arătat-o ieri.

Secretarul general adjunct al PNL, Dan Mihalache, a declarat ieri, citat de Mediafax, că prezenţa la vot la referendum, după toate sondajele, se situează între 51% şi 60%, iar un boicot al PDL ar duce la o situaţie politică extrem de complicată.

"Probabil că antrenarea din campanie, a ultimei săptămâni, care întotdeauna este cea mai tensionată, va mai mişca oamenii spre vot. Vom vedea însă care va fi şi decizia democraţilor. În măsura în care vor decide, sub pretextul fraudării, să boicoteze referendumul, ne vom afla în faţa unei situaţii politice extrem de complicate."

De altminteri, cartea "fraudării" a început deja să fie fluturată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO