Politică

Ce scrie presa internaţională despre blocarea arestăriil lui Dan Şova

Ce scrie presa internaţională despre blocarea...

Autor: Mediafax

26.03.2015, 12:46 1406
România, "considerată unul dintre cele mai corupte state europene", şi-a atras noi critici după ce Senatul a blocat miercuri arestarea lui Dan Şova, comentează agenţia Reuters.
 
"Parlamentarii români au dat aviz cererii procurorilor de arestare a unui fost ministru de Finanţe acuzat de corupţie, dar au blocat arestarea altui fost ministru, atrăgând noi critici referitoare la seriozitatea angajamentului de a contracara corupţia la nivel înalt", scrie Reuters. 
 
"Statele Unite, Marea Britanie şi Olanda au emis comunicate după decizia Parlamentului român de a nu anula imunitatea fostului ministru al Transporturilor Dan Şova, o decizie care a generat furie şi apeluri pe reţele de socializare în vederea organizării de proteste", continuă agenţia Reuters.
 
"România este considerată unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, iar sistemul judiciar este supus unei monitorizări speciale (de către UE); cu toate acestea, procurorii şi magistraţii români au fost lăudaţi la Bruxelles", subliniază agenţia de presă, notând că, în schimb, Parlamentul României a dat aviz favorabil arestării fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov.
 
România şi-a atras noi critici din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Olandei după ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Şova, comentează agenţia Associated Press, notând că fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost reţinut.
 
"Procurorii români l-au reţinut miercuri pe precedentul ministru al Finanţelor, acuzat de luare de mită, inclusiv lingouri de aur şi un tablou al pictorului impresionist francez Auguste Renoir. Procurorii spun că Darius Vâlcov a ascuns tabolul, trei kilograme de aur şi echivalentul în numerar al sumei de 410.000 de dolari în seiful unui prieten, din 2011", scrie Associated Press.
 
"Într-un alt caz, parlamentarii români au respins anularea imunităţii lui Dan Şova, un senator din cadrul partidului de guvernământ suspectat de corupţie. (...) Votul a fost criticat de ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii şi Olandei, care au atras atenţia că Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze anchetele în cazuri de corupţie", subliniază Associated Press.
 
ecentele situaţii din Parlament au blocat sau îngreunat actul de justiţie, în condiţiile în care imunitatea parlamentarilor şi a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului nu trebuie să ducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare, arată CSM în poziţia oficială adoptată joi în plen.
 
"Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea faţă de recentele situaţii apărute în Parlamentul României prin care a fost blocat sau îngreunat actul de justiţie. Consiliul subliniază că toţi cetăţenii, indiferent de funcţia ocupată, sunt egali în faţa legii şi susţine că principiul separaţiei puterilor în stat trebuie respectat, în primul rând, de reprezentanţii celor trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească", a declarat vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, care a prezentat poziţia oficială adoptată de plen în cazul unor cereri de la Parchet ajunse la Parlament pentru avizarea urmăririi penale, reţinerii şi arestării unor parlamentari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO