Politică

Ce se întâmplă după demiterea guvernului ?

 Ce se va întâmpla după demiterea guvernului ?

Autor: Iulian Anghel

27.04.2012, 15:34 4312

Preşedintele ţării trebuie să nominalizeze o persoană pentru ocuparea poziţiei de prim-ministru, în cazul în care acesta este demis în urma adoptării unei moţiuni de cenzură. Guvernul Ungureanu a fost demis de Parlament în urma moţiunii de cenzură înaintate de USL cu 235 de voturi "pentru" faţă de cele 231 de voturi necesare. Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că îşi asumă poziţia de prim ministru. Rămâne de văzut dacă preşedintele îl va nominaliza în această demnitate.

Art 103 din Constituţie:

@ Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament."

@ Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

@ Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Art. 89 din Constituţie

@ După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO