Politică

Ce spune Călin Popescu-Tăriceanu despre preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România: Nu există nimic care să ţină de interesul nostru

Ce spune Călin Popescu-Tăriceanu despre preluarea...

Autor: Ionel Dancu

13.11.2018, 19:27 92

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, la Parlament, legat de preluarea de către România de la 1 ianuarie 2019 a preşedinţiei Consiliului UE, că pe agendă „nu există nimic care să ţină de interesul nostru”, cum ar fi aderarea la spaţiul Schengen, sau ridicarea MCV.

„Eu consider că România nu e pregătită din cauza problemelor politice, deci nu din punct de vedere tehnic. Pregătirea preşedinţiei presupune, înainte de toate, un efort administrativ, politic, de corelare cu Comisia, cu Consiliul UE, dar dincolo de acest lucru, cred că este o ocazie foarte bună care se oferă fiecărui stat, pe rând, să promoveze şi o agendă cu subiecte de interes naţional, de interese proprii. Dincolo de interesele de ordin general, care sunt incluse în agenda europeană a preşedinţiei României, nu există nimic care să ţină de interesul nostru, cum ar fi aderarea la spaţiul Schengen, sau ridicarea MCV-ului”, a declarat, marţi, la Parlament, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a adăugat că Guvernul „şi-a făcut temele” dar a lipsit „cu desăvârşire” un dialog şi o pregătire politică în acest sens.

„Acest lucru ar fi trebuit să fie rezultatul unei pregătiri care lipseşte. Ce fel de pregătire? O pregătire politică între toate instituţiile implicate în viitoarea preşedinţie. Aici vorbesc în primul rând de Parlament, Guvern, Preşedinte, vorbesc de partidele politice,pentru că în mod normal interesul naţional nu este prezentat de o parte sau alta a spectrului politic şi acest dialog a lipsit cu desăvârşire, mă refer la dialogul esenţial pentru promovarea intereselor româneşti. Aşadar, o să avem o agendă care o să fie în folosul tuturor statelor membre, nu ştiu dacă mai avem timp să promovăm o agendă proprie. Eu am sugerat, chiar şi acum în ceasul al 12-lea, să facem un astfel de demers, însă răspunsul celor din opoziţie este decepţionant. Guvernul şi-a făcut temele, nu asta e problema, e o problemă puţin mai amplă, iar Preşedintele, din poziţia pe care o are, ar fi putut să fie unul din factorii esenţiali ai acestui demers de armonizare a tuturor punctelor de vedere”, a afirmat liderul ALDE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO