• Leu / EUR4.7315
  • Leu / GBP5.2727
  • Leu / USD4.2103
Politică

Ce spune Dan Barna (USR) despre ordonanţa de urgenţă pe „taxa pe lăcomie”: Îi cerem premierului Dăncilă să nu facă acest lucru

Ce spune Dan Barna (USR) despre ordonanţa de urgenţă pe „taxa pe lăcomie”: Îi cerem premierului Dăncilă să nu facă acest lucru

Autor: Maria Stan, Mediafax

19 dec 2018 94

Preşedintele USR Dan Barna i-a cerut, miercuri, premierul Viorica Dăncilă să nu dea OUG pe „taxa pe lăcomie” şi să discute mai întâi cu mediul de afaceri, deoarece un astfel de act normativ  „aruncă România într-o criză majoră”.

„OUG lăcomiei anunţat ieri de coaliţia toxică PSD - ALDE aruncă România în criză după ce juastiţia a fost disctrusă şi se lucrază intens la acest lucru. Iată că responsabilitatea devine una de neconceput. Astăzi bursa, banii României au scăzut cu 9 % datorită unei decizii resonsabile şi al unui anunţ iresponsabil făcut ieri de ministrul Finanţelor. În momentul de faţă România îşi provoacă singură o criză de care orice ţară civilizată, cu un minim nivel de competenţă, ar fi încercat să fugă. Ceea ce fac astăzi dl. Teodorovici, dl Dragnea, dl.Tăriceanu, fac să ucidă perspctivele exact ale cetăţenilor celor mai săraci ai României, pentru că nu vor mai putea lua credite, salariile nu vor mai putea să crească, preţurile vor creşte într-o mare mărsură.”, a declarat Dan Barna, miercuri la Parlament.

În acest context, liderul USR i-a solicitat premierul Viorica Dăncilă să nu emită OUG pe „taxa pe lăcomie” şi, mai întâi, să discute cu mediul de afaceri.

„Îi cerem doamnei premier să nu facă acest lucru, să discute cu mediul de afaceri, pentru că această OUG, am văzut ce s-a înntâmplat pe bursa, aruncă România într-o criză majoră, într-o situaţie absolut periculoasă exact penmtru stabilitatea veniturilor şi pentru funcţionarea economiei lucru care este extraordinar de grav. Şi de ce se întâmpla asta? Nu pentru a creşte nivelul de trai în România, ci pentru că PSD-ALDE că nu mai au bani şi sunt disperaţi după ce timp de doi ani de zile au jumulit efectiv mediul de afaceri. Acum se merge şi mai departe cu această OUG care pur şi simplu a revoltat întreg mediul economic.”, a completat Barna.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a spus, marţi, că, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul doreşte să le impună băncilor o „taxă pe lăcomie”, dacă nivelul ROBOR la 3 luni şi la 6 luni aplicat creditelor este de peste 1,5%.

Mai exact, dacă nivelul ROBOR la 3 şi 6 luni este de 1,5%-1,7%, atunci băncile vor avea o taxă de 0,2% din active, iar pentru un ROBOR de peste 1,71 - 2,5% vor achita o taxă de 0,4% din active.

La un ROBOR la 3 şi 6 luni de 2,51 - 3,%, taxa pe lăcomie va fi de 0,6% din active, iar la 3,01 - 3,5%, această taxă va fi de 0,9%.

Această măsură va fi inclusă într-un proiect de Ordonanţă de Guvern, care se va aplica de la începutul anului viitor.

Marţi, nivelul ROBOR la 3 luni era de 3,04%, iar la 6 luni de 3,34%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

De asemenea, taxele pentru firmele din energie şi telecom se vor majora de anul viitor, a reieşit din declaraţia făcută marţi de Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, la Guvern.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7315
Diferență: -0,0634
Ieri: 4.7326
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2139
Azi: 5.2727
Diferență: 0,699
Ieri: 5.2538
Azi: 4.2800
Diferență: 0,3211
Ieri: 4.2744