Politică

Ce spune Darius Vâlcov după adoptarea ordonanţei de urgenţă: Nu cred că va fi vorba de pierderi de locuri de muncă la companiile de stat

Ce spune Darius Vâlcov după adoptarea ordonanţei de...

Autor: Ana Petrescu

21.12.2018, 21:43 351

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat, la finalul şedinţei de vineri în care Guvernul a adoptat OUG privind măsurile fiscale, că nu crede că va fi vorba despre pierderea locurilor de muncă la companiile de stat, în urma aprobării actului normativ.

Întrebat dacă a fost efectuat un studiu de impact şi câte locuri de muncă se vor pierde la companiile de stat, în urma adoptării OUG, Darius Vâlcov a răspuns: "Nu cred că va fi vorba de pierderi ale locurilor de muncă de la companiile de stat".

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale. Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a prezintat principalele prevederi ale actului normativ.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă a vorbit despre câteva dintre prevederile OUG fiscal, printre care se numără plafonarea preţului la gaze, taxă pentru ANCOM de 3%.

"- Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici. Acesta va fi un mix între preţul de 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare. Guvernul nu va câştiga bani din aceste măsuri. Dincontră, bugetul va fi văduvit de circa 1,5- 2 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa.

- S-a dat posibilitatea ANRE de a găsi o metodologie pentru îngheţarea preţurilor la energie pentru o perioadă de 3 ani la consumatorii casnici.

- În domeniul comunicaţii s-a stabilit un nivel minim privind vânnzarea licenţelor 5G.

- S-a stabilit un nivel minim de 2,3 miliarde de euro pentru licenţele 3G. S-a stabilit o taxă care va fi plătită de ANCOM de 3%. Ea vine şi ca urmare a unui comportant analizat şi care a fost considerat incorect al celor care trebuie să plătească taxa pe profit.

- S-a hotărât majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc care s-a majorat cu un procent de 2% pe cifra de afaceri.

- Referitor la Pilonul II pensii contrar unor opinii nu s-a redus contribuţia. Ea a rămas la 3,75%. Contribuţia medie pe lună pe fiecare perosna a fost de 153 de lei pe 2017 şi 159 de lei pe 2018. Comisionul de adminsitrare de 2,5% a fost redus de la 2,51% fondul privat 0,5 şi casa naţională de sănătate tot 0,5%.

- Pentru fondurile care au randament mai mic decât inflaţia ele vor putea percepe un fond de 0,02% şi tot aşa de 0,07% dacă randamentul va fi mai mare de 4 procente decât rata inflaţiei", a afirmat Darius Vâlcov, în conferinţa de presă susţinută la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO