Politică

Ce spune Eugen Teodorovici despre acuzaţiile lui Ilan Laufer la adresa preşedintelui Klaus Iohannis

Ce spune Eugen Teodorovici despre acuzaţiile lui Ilan...

Autor: Alina Botezatu

20.11.2018, 21:53 328

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi seara, că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să răspundă cât mai repede la acuzaţiile făcute de Ilan Laufer.

„Domnul preşedinte dovedeşte, foarte clar, cu intenţie sau fără sau din neştiinţă sau alte cauze, să dă peste cap agenda întregii ţării, fâcând astfel de respingeri, la propuneri pertinente ale Partidului Social Democrat de schimbare a unor colegi miniştri, fără să argumenteze, dincolo de decizia Curţii de a face acest lucru, moral faţă de votul dat de români, pentru partid, pentru alianţă, pentru Guvern. Ar fi de bun simţ ca domnul preşedinte să răspundă la acestor acuzaţii, destul de grave. Până acum, astfel de acuze aduse unui preşedinte de stat n-au mai fost făcute. Sunte extrem de grave. Dacă ele se confirmă, sunt conotaţii dincolo de graniţele acestei ţări. Deja suntem, fără să vrem, parte dintr-o dispută la nivel internaţional, se duce dincolo de graniţele acestei ţări”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la TVR.

Ministrul Finanţelor a mai spus că sunt acuze faţă de care preşedintele ar trebui să răspundă cu argumente, chiar în această seară, dar cel mai probabil nu le are.

„Sunt acuze la care domnul preşedinte, nici dacă îşi doreşte nu poate să răspundă în această noapte. Nu are argumente. Aici, nu mai este vorba de preşedinte, ci de instituţia prezidenţială”, a subliniat Teodorovici.

De asemenea, oficialul de la Finanţe a reamintit de faptul că Iohannis şi Angela Merkel au discutat să nu fie mutată ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„De fiecare dată exportăm astfel de discuţii în extern (…) cu implicaţii asupra imaginii. (…) Cu astfel de afirmaţii, practic, Constituţia nu mai este ceva la care să se raportezi”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a susţinut că, în momentul în care a depus, marţi, jurământul pentru un nou mandat de ministru, chiar s-a gândit ce rol mai are Constituţia.

Ilan Laufer a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul PSD, că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a îl numi la Ministerul Dezvoltării este un act antisemit, anunţând că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

„Această decizie, ceea ce este neconstituţional. Consider că refuzul preşedintelui Iohannis în ceea ce mă priveşte este un nou act de antisemitism. Aşa cum se ştie, dl Iohannis a avut mai multe ieşiri împotriva evreilor şi declaraţii antisemite, a refuzat numirea unul ambasador, dorind să saboteze relaţia româno-israeliană. Prin interpuşi a acţionat, printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Am informaţii certe că ar trebui să mă aştept la aceşai mod de acţiune, mai exact un dosar penal care se pregăteşte la comanda preşedintelui. Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Israel", a afirmat Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la PSD.

Acesta a mai anunţat că îi va face o plângere şefului statului la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO