Politică

Ce spune preşedintele Klaus Iohannis la începutul anului universitar: În domeniul cercetării şi inovării se fac paşi înapoi

Ce spune preşedintele Klaus Iohannis la începutul...

Autor: Diana Grigore

01.10.2018, 12:13 54

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, luni, la deschiderea anului universitar, că Guvernul face paşi înapoi în ceea ce priveşte cercetarea şi inovarea, iar legislaţia în domeniul educaţiei este instabilă şi lipsită de direcţie.

"Timpurile se schimbă şi, în mod normal, ar trebui să fim pregătiţi să le facem faţă. Din nefericire, realitatea ne demonstrează că nu suntem. Spre exemplu, în domeniul cercetării şi inovării se fac paşi înapoi, prin modificări care riscă să blocheze performanţa şi creşterea competitivităţii economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării sociale. Instabilitatea legislativă şi lipsa unei direcţii clare în educaţie m-au determinat să lansez proiectul „România educată”, ale cărui concluzii vor fi prezentate public în curând. Sunt rodul a peste doi ani de consultări, discuţii şi dezbateri care au adus laolaltă principalii actori din educaţie", a afirmat şeful statului în discursul său susţinut luni cu ocazia participării la deschiderea anului universitar la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Preşedintele Iohannis a adăugat că infrastructura oraşului este neglijată şi că este inacceptabil ca drumul cu trenul Bucureşti-Iaşi să dureze peste şase ore.

"Dincolo de educaţie, pentru a-şi valorifica întregul său potenţial, Iaşiul are mare nevoie şi de infrastructura care să-l transforme într-un important oraş european. O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua pan-europeană de autostrăzi este, de aceea, absolut necesară. Mai mult, neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze. Este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.", a adăugat Iohannis.

În încheiere, şeful statului a avut un mesaj şi pentru studenţi, unul legat de diversitate, toleranţă şi respectarea valorilor în interacţiunea dintre ei.

"Avem mult de muncă, pe nenumărate fronturi, dar sunt convins că voi, dragi studenţi, care reprezentaţi generaţiile formate astăzi în universităţile româneşti, veţi juca un rol crucial în desăvârşirea unei viziuni naţionale potrivite României Centenare. Totodată, vă încurajez pe toţi, deopotrivă cadre didactice, cercetători şi studenţi, să priviţi Universitatea ca pe un spaţiu al dialogului şi al confruntărilor constructive de idei, un mediu deschis diversităţii, în care principii precum toleranţa şi respectul faţă de valorile celuilalt sunt de la sine înţelese şi respectate ca atare", a conchis preşedintele României.

Iohannis a vorbit şi despre reducerea decalajelor între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene.

"Cred cu tărie că începutul celui de-al doilea secol de existenţă a României ca stat naţional unitar trebuie să fie dedicat reducerii decalajelor existente faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene şi descătuşării potenţialului creativ al poporului român. Într-o lume aflată într-o continuă şi rapidă transformare, marcată de schimbări adesea impredictibile, devine cu atât mai relevantă educaţia academică de înalt nivel. În acest sens, importanţa universităţilor, a profesorilor şi cercetătorilor creşte exponenţial pentru că, în primul rând, aici se pot dezvolta acele competenţe versatile care să răspundă în mod adecvat cerinţelor de mâine", a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis este prezent, luni, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, unde a participat la deschiderea anului universitar 2018-2019. De la ora 13.00, şeful statului va participa la evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri şi aniversarea a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de inginerie în limba română, care se va desfăşura, luni, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO