Ministrul desemnat al Finanţelor, Anca Paliu Dragu, îşi exprima neîncrederea faţă de scăderea taxelor pe 11 martie 2014, pe Facebook, la o postare a avocatului Gabriel Biriş, care vorbea despre intenţia guvernului Ponta de a scădea taxele.
“Gabi, astia prind avioane cu mana! Mi am pierdut rabdarea cu toti 'specialistii' astia. In schimb, pe la Bruxelles, ori de cate ori se discuta probleme grave, de lipsa de guvernanta, de 'batut pasul pe loc' , de 'asa nu', se trezeste cate unul sa dea de 'exemplu' Romania. Imi vine sa intru-n pamant de rusine...”, comenta Anca Paliu Dragu, atunci analist economic în cadrul Comisiei Europene, la Bruxelles.
Gabriel Biriş se întreba cum o să poată guvernul Ponta să micşoreze CAS cu 5% şi TVA de la 24% la 19% (majorată de guvernul PD-L, partid din care a făcut parte Gabriel Biriş), având în vedere că ar fi condus la un deficit al bugetului consolidat între 11 şi 18 miliarde de lei. Mai mult, Biriş se mira în postarea sa de ce a mai fost necesară supraacciza pe benzină şi taxa pe stâlp, introduse în 2013, dacă exista spaţiu fiscal pentru reducerea CAS şi TVA.
Scăderea CAS cu 5%, o măsură îndelung clamată de mediul de business, a avut însă loc la 1 octombrie 2014, iar la 1 iunie 2015 a scăzut TVA la alimente de la 24% la 9%, de asemenea o scădere salutată de producătorii de alimente şi de retaileri.
De la 1 ianuarie 2016 ar trebui să intre în vigoare scăderea TVA de la 24% la 20%, conform noului Cod Fiscal, însă acum această scădere poate fi pusă sub semnul întrebării având în vedere poziţia anterioară a noului ministru de finanţe faţă de această măsură.