Politică

Ce spunea Vasile Dâncu în iulie pentru ZF: Toate guvernările şi-au bătut joc de salariile medicilor şi ale profesorilor

Ce spunea Vasile Dâncu în iulie pentru ZF: Toate...

Autor: Adelina Mihai

15.11.2015, 16:57 450

Vasile Dâncu, sociolog şi profesor universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, propunerea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de vicepremier şi ministru al dezvoltării regionale, spunea în iulie, într-o discuţie cu ZF că în România filozofia salarizării favorizează instituţiile de forţă.

„Toate guvernările şi-au bătut joc de salariile medicilor şi ale profesorilor. Uitaţi-vă în schimb la salariile procurorilor şi ale judecătorilor. E importantă justiţia, dar cel puţin la fel de importante sunt educaţia şi sănătatea. În Germania, filosofia este aceea că educaţia este o investiţie şi nu un cost, lucru care în România nu este valabil. Astfel de politici au condus la un decalaj foarte mare, care poate fi refăcut doar prin creativitate şi inovaţie”, a explicat Dâncu care este şi preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
 

ZF a scris atunci despre faptul că un profesor din învăţământul preuniversitar cu 10 ani de experienţă în muncă are un salariu de 250- 300 de euro net pe lună în România, de 850 – 1.000 de euro net în Grecia şi 3.000 de euro net în Germania.

Deşi profesorii nu reprezintă o categorie profesională foarte bine remunerată nici în alte state europene,în România salariul unui profesor este cu circa 60 - 70% mai mare decât salariul minim pe economie, în timp ce în Germania un profesor încasează echivalentul a circa 3 salarii minime pe economie, iar în Grecia nivelul este dublu faţă de salariul minim.

 

Un profesor român câştigă de 10 ori mai puţin decât unul german şi de 3 ori sub unul grec

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO