Politică

Ce urme lasa ministrii PSD in noua luni de guvernare?

Ce urme lasa ministrii PSD in noua luni de guvernare?
01.10.2009, 23:32 94

1. Dan Nica, fost ministru deinterne

Dan Nica, fost ministru al comunicatiilor in Guvernul Nastase,vicepremier si ministru de interne in Guvernul Boc I (dupa eseculin fruntea Internelor a altor doi pretendenti social-democrati,Gabriel Oprea si Liviu Dragnea), a fost vreme de noua luni cel carei-a coordonat pe ministrii PSD. A fost si cel de la care a plecatactualul scandal - dupa ce a afirmat ca aceste alegeri ar urma safie fraudate - insa, ceea ce a sustinut el recent nu este decat orecidiva. Daca ar fi sa-l calificam dupa vorbe, in mandatul sauNica nu a vazut decat "fraude" electorale. La alegerileeuroparlamentare el a socat cand a afirmat ca a plasat politistiprin carciumi pentru a asculta tot (evident pentru a prevenifraudele) si ca dupa fiecare copac se afla cate un politist pentrua preintampina aceasta frauda a alegerilor. De asemenea, el a spusca politia cerceteaza peste trei mii de cazuri de fraudeinregistrate la europarlamentare, fiind contrazis de AutoritateaElectorala Permanenta care a sustinut ca nu a descoperit, pana inprezent, decat aproximativ 40 de cazuri de "vot multiplu", incadrul asa-numitului "turism electoral". In scurtul mandat al luiNica, au avut in Romania mai multe atacuri asupra unor filialebancare si asupra unor case de schimb valutar, unele extrem deviolente, autorii fiind in genere necunoscuti. Reprosul premieruluila demiterea sa a fost, intre altele, ca "a scapat strada dinmana". Reforma si descentralizarea in administratie si interne aubatut pasul pe loc in mandatul lui Nica.

2. Constantin Nita, fost ministru alIMM-urilor

Constantin Nita, fost ministru pentru IMM, comert si mediul deafaceri, este absolvent al Facultatii de Studii Economice din Iasi,Sectia Economia Industriei, si al Facultatii de Drept din Iasi,fiind doctor in economie, specializarea marketing.

Pe lista de prioritati a ministrului de resort se aflau lainceputul mandatului deblocarea creditarii pentru IMM-uri,simplificarea formalitatilor pentru proiectele depuse de IMM-uripentru atragerea de fonduri nerambursabile de la UE, infiintarea Fondului de Contragarantare,crearea de centre de promovare a comertului pe pieteletraditionale.

Printre masurile pe care le-a luat Nita pe parcursul celor noualuni de mandat se numara reducerea procedurilor pentru granturileeuropene, capitalizarea CEC si Eximbank si intocmirea documentatieipentru infiintarea Fondului de Contragarantare.

Este cel care a introdus in planul de guvernare impozitulforfetar, care ulterior a fost aprobat de Guvern sub formaimpozitului minim pe cifra de afaceri, si a contribuit la lansareaprogramului "Prima Casa".

Nita a initiat la mijlocul lunii septembrie un pachet de sasepropuneri de proiecte de lege care se afla in dezbatere pe site-ulministerului, intre care proiectul de lege privind infiintarea uneifirme cu capital social de 10 lei, legislatia privind holdingul silobby-ul, legislatia privind aprobarea tacita, legea patronatelorsi legea privind registrul unic de control.

3. Ion Bazac, fostul ministru alsanatatii

Bazac a venit la conducerea Ministerului Sanatatii din mediulprivat, dupa ce timp de doi ani a fost presedinte al Consiliului deAdministratie al Forza Rossa, reprezentant al Ferrari in Romania,fiind membru al PSD din martie 2001. Ultima masura pe care Bazac aimplementat-o a fost de atragere a 2,8 mld. lei (700 mil. euro)prin credite bugetare pentru sanatate, care asigura fondurilenecesare spitatelor si medicilor de familie in ultimul trimestru alanului.

De asemenea, Bazac a stabilit o noua modalitate de stabilire apretului la medicamente si un sistem prin care producatorii vorcontribui cu procente cuprinse intre 5 si 11% din vanzari lafondurile sanatatii.

In timpul mandatului a avut de gestionat situatia imbolnavirilorcu virusul AH1N1 si stabilirea de masuri de carantina pentrupersoanele care se intorceau in tara din zone afectate. In timpulmandatului lui Bazac, 20 de spitale au trecut in administratiaprimariei in cadrul procesului de descentralizare.

A destituit 73 de manageri de spitale in urma unor verificari cuprivire la respectarea anumitor indicatori de eficienta.

Printre masurile nefinalizate se numara introducerea tichetelorde sanatate si a pachetului general de servicii medicale, care arurma sa aiba loc in 2010, sau stabilirea unui sistem de factoringcare sa permita scontarea de catre farmacii a facturilor catrebanci.

4. Ecaterina Andronescu, fost ministru aleducatiei

Cel mai mare scandal in care a fost implicat ministruleducatiei, Ecaterina Andronescu, din mandatul preluat in decembrie2008 este cel al diplomelor false eliberate de universitateaprivata "Spiru Haret". Andronescu a deschis o ancheta in cadruluniversitatii cu cel mai mare numar de studenti (peste 300.000), caurmare a faptului ca programele de studii, in special cele de laID, erau neacreditate, iar institutia elibera absolventilor diplomefalse. Initiativa sa a declansat o serie de controale efectuate inspecial in universitatile private din tara si a scos la iveala olista de specializari pentru care institutiile nu aveauacreditare.

Andronescu a propus la mijlocul lui august un Cod al educatiei,pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in urma cu catevasaptamani. Printre prevederile din legea educatiei se numarainvatamantul obligatoriu de 11 clase si evaluarea competentelordigitale in cadrul examenului de bacalaureat. La inceputulmandatului, Andronescu a starnit controverse pentru ca voia sareduca numarul orelor de sport si sa elimine orele de istorie dinscolile cu profil economic. Cel mai puternic scandal de lainceputul mandatului a fost cel legat de majorarea salariilorprofesorilor cu 50%, ea fiind cea care a initiat in 2008 legea, pecare, ca ministru, nu a mai putut s-o aplice.

De profesie inginer, Andronescu a fost rector al UniversitatiiPolitehnice din Bucuresti. Andronescu a mai fost ministru aleducatiei.

5. Marian Sarbu, fost ministru almuncii

Cel mai important proiect pe care s-a suprapus mandatul luiSarbu la Ministerul Muncii a fost elaborarea legii salarizariiunitare, conditionata in acordul cu FMI, lege care ierarhizeazatoate functiile de la stat pe o grila de la 1 la 12 si unde cel maimare salariu il va avea presedintele Romaniei. Dupa 13 variante aleproiectului legislativ si cateva luni de negocieri, Guvernul si-aasumat raspunderea pe lege, starnind reactii puternice din parteasindicatelor care au programat o miscare de protest pe 5 octombrie,fiind nemultumite de grila salariala din lege. Negociator dinpartea Ministerului Muncii si coordonator al discutiilor pe temasalarizarii a fost secretarul de stat Valentin Mocanu. Legea arurma sa isi produca pe deplin efectele in 2015.

Bugetul de pensii inregistra la sfarsitul primelor opt luni undeficit de 3,7 mld. lei (880 mil. euro).

In primele opt luni, rata somajului a crescut de la 4,9% inianuarie pana la 6,6% in august, trecand pragul de 600.000 desomeri. Guvernul a lansat in martie, impreuna cu Comisia Europeana,o schema de ajutoare de stat in valoare de 133 mil. euro, pentru adiminua efectele crizei, una din masurile incluse in pachet fiindsubventionarea cu pana la 75% a salariilor pentru companiile careangajeaza someri.

Potrivit ultimelor declaratii ale reprezentantilor MinisteruluiMuncii, exista bani pentru plata indemnizatiilor de somaj pana lasfarsitul acestui an.

Sarbu, de profesie jurist, a mai detinut portofoliul Muncii.

6. Ilie Sarbu, fost ministru alagriculturii

Ilie Sarbu a mai fost ministru al agriculturii in GuvernulNastase, dar cel de-al doilea mandat l-a pus in fata unui sectorcare trebuia sa egaleze statele Uniunii Europene, dar neperformantsi incapabil sa asimilezefondurile europene, in valoare de peste 8 mld. euro.

Micsorarea TVA la mai multe categorii de alimente, reducereapersonalului din cadrul ministerului sau demararea unui programdestinat agricultorilor, similar cu programul "Prima Casa" pentrulocuinte, sunt doar cateva dintre "ideile majore avute in vedere dela inceputul mandatului, dar care deocamdata nu s-au finalizat inmasura dorita", dupa cum a declarat anterior ministrul Sarbu.

Cea mai vizibila imbunatatire din decembrie, cand a venit laconducerea ministerului, si pana acum este la Agentia de Plati siInterventii pentru Agricultura, agentie care se ocupa de acordareasubventiilor directe la hectar. Dupa ce a demis 60 de directori dincadrul APIA si l-a numit in functia de director general pe DanielConstantin, sistemul de plati a inceput sa functioneze, astfelincat pentru 2009 o parte din plati urmeaza sa se acorde chiar dinaceasta toamna, in conditiile in care in anii trecuti ajungeau laagricultori dupa luna martie a anului urmator.

Daca APIA a inceput sa functioneze, Programul National deDezvoltare Rurala (PNDR), prin care agricultorii pot accesa fondurieuropene pentru dezvoltarea sectorului, merge la fel de greu.

7. Cristian Diaconescu, fost ministru deexterne

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a avut un mandatcaruia adversarii politici (sa admitem ca acestia ar fi din PD-L)pot sa-i reproseze putine lucruri. S-a discutat mai degraba despreo adversitate intre seful diplomatiei si liderii PSD decat intreDiaconescu si Traian Basescu. In mare parte calmul a fost posibilgratie raporturilor din sanul puterii administrative unde sefulstatului este cel care conduce politica externa, iar ministrul deexterne colaboreaza strans pentru "implementarea", cum se spune inlimbaj birocratic, a acestei politici. In calitate de sef aldiplomatiei, Diaconescu a trecut cel putin prin doua momentedificile - este vorba de scandalul delicventilor romani din Italiasi grava deteriorare a relatiilor cu Republica Moldova dupaalegerile din aprilie. In mare, a trecut cu bine peste aceste douamomente si a fost chiar nepermis de virulent pentru un diplomat invizita pe care a facut-o in Italia in acele momente dificile. Afost ferm in a apara pozitia Bucurestiului in conflictul cuChisinaul. A incercat, intr-o vizita la Washington, sa "aranjeze" ovizita a presedintelui la Casa Alba. Ministerul de Externe esteinstitutia unde cu greu va fi acceptat un "interimar". In timpulconflictului dintre liberali si Basescu, cand acesta din urmarefuza numirea lui Adrian Cioroianu la Externe, cel care a sustinutinterimatul a fost premierul de atunci Calin Popescu-Tariceanu.

8. Nicolae Nemirschi, fost ministru almediului

Mandatul ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, fostviceprimar PSD al Constantei, se incheie dupa mai multe scandaluride coruptie, printre care unul de atribuire a unui contract de500.000 de euro fara licitatie si altul de fals in declaratia deavere, o "Rabla" esuata pe piata locala, un posibil proces deinfringement pentru gropile de gunoi neconforme cu standardele UEsi o taxa in plus, cea pe punga de plastic.

Nemirschi a debutat la conducerea Ministerului Mediului cu obalbaiala in jurul taxei auto. Dupa ce fostul Cabinet a triplattaxa auto prin ordonanta de urgenta, ministrul demisionar almediului s-a vazut nevoit sa reduca taxa auto la nivelul din 2008,dupa ce Comisia Europeana a informat Guvernul ca incalca legislatiacomunitara. In martie anul acesta, ministrul anunta inceputulprogramului Rabla, in prima etapa, incheiata in iunie, fiindvandute numai 11.500 de masini din totalul de 20.000 de unitati,cat prevedea programul. De asemenea, programul Casa Verde desubventionare a sistemelor termice pe baza de energii regenerabilea fost amanat odata cu venirea lui Nemirschi la conducereaministerului, pentru sase luni, din lipsa de fonduri,reprezentantii companiilor din domeniu acuzand programul de "izelectoral". La capitolul deseuri, Ministerul Mediului nu a reusitsa inchida toate cele 78 de depozite de deseuri neconforme cunormele UE care aveau termen in iulie 2009.

9. Victor Ponta, fost ministru pentru relatiacu Parlamentul

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a avut unmandat mai degraba calm. Asta si pentru ca misiunea sa era una de"legatura" intre Guvern si Parlament. Si nici nu a fost una extremde dificila, pentru ca Guvernul nu s-a omorat sa transmitaParlamentului acte normative cu nemiluita, limitandu-se saguverneze prin ordonante de urgenta sau prin actul angajariiraspunderii in fata Legislativului - nu mai putin de cinci astfelgesturi din vara pana in urma cu doua saptamani. Fost sef alcorpului de control al premierului in Guvernul Nastase, Ponta, careeste procuror, si-a petrecut o buna parte a timpului la televiziuniunde, alaturi de altii, a dezbatut cate in luna si in stele.Angajati in spate pentru care sa raspunda nu prea a avut. Nu a fostimplicat in dispute dure, discursul sau fiind unul cu preponderentacalm si civilizat. Ponta este ginerele ministrului agriculturii,Ilie Sarbu. Sotia sa Daciana este europarlamentar PSD. El este unapropiat al fostului premier Adrian Nastase, iar in ultimii ani s-aremarcat ca fiind unul din "reformatorii" PSD si unul dintre ceicare au pledat pentru intrarea la guvernare alaturi de PD-L.

10. Vasile Puscas, Departamentul AfacerilorEuropene

Vasile Puscas a condus Departamentul Afacerilor Europene de pelanga Guvern, avand rang de ministru, insa fara portofoliu. Puscasa fost fost ministru al integrarii in perioada lui Adrian Nastase,in vremea caruia s-au incheiat negocierile de aderare la UE. Dupavenirea PNL-PD la putere, el a fost singurul ministrusocial-democrat caruia Traian Basescu i-a cerut sa ramana inGuvern. Nu a facut-o si a trecut in opozitie odata cu partidul sau.Intre timp, relatiile dintre PSD-ul de la centru si PSD Cluj (dinrandul caruia provine Puscas) s-au racit. Puscas a fost singuruldintre PSD-istii clujeni care au acceptat sa revina in formulaguvernamentala dupa alegerile de anul trecut, in vreme ce Ioan Russi Vasile Dancu au preferat sa se distanteze de politica la varf.Puscas, considerat mai degraba un tehnocrat, nu s-a implicat inceea ce se numeste activitate de partid, preferand, cu aerul sau deprofesor echilibrat (este profesor universitar, de altfel), sacomenteze doar atunci cand a venit vorba despre problematicaeuropeana. Nu si-a ascuns dorinta de a ajunge comisar european dinpartea Romaniei, in cazul in care i s-ar propune.

El a demisionat ieri alaturi de toti ceilalti ministrisocial-democrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO