Politică

Ce vrea strada de fapt? Este întrunită masa critică pentru demiterea Guvernului şi organizarea anticipatelor? 10 întrebări

Ce vrea strada de fapt? Este întrunită masa critică pentru demiterea Guvernului şi organizarea anticipatelor?

Emil Boc, misiune dificilă

Autor: Iulian Anghel

23.01.2012, 00:08 2090

"În 2012 avem alegeri. Să avem încredere în ceea ce vor crede românii că e mai bine pentru România şi să le aşteptăm vo­tul şi modul lor de exprimare în alegeri care, repet, în 2012 vor avea loc. Discutăm dacă e mai bine să se facă cu două luni mai repede decât ar fi pro­gra­mate dacă se de­clan­şează mecanis­mul alegerilor anticipate, e de discutat", a susţinut sâmbătă pre­mierul Emil Boc.

Protestele împotriva Guvernului au continuat ieri pentru a zecea zi con­secutiv, deşi cu mult mai mică am­ploare. Secretarul general al Partidului Popularilor Europeni (grupare politică la care este afiliat PDL) Antonio Lopez ajunge astăzi la Bucureşti, în condiţiile în care protestul s-a extins la ambasadele României din Uniunea Europeană, iar opoziţia a raportat punctul ei de vedere în cadrul Parlamentului European. Dar agenda lui Lopez, care se va întâlni, între alţii, cu preşedintele Traian Băsescu, nu cuprinde explicit examinarea situaţiei din România.

Toată lumea vorbeşte de dialog, dar, până în prezent, acest deziderant nu a fost decât un exerciţiu retoric. Di­a­logul trebuie să depăşească cadrul politic şi trebuie să angajeze societatea - profesori, economişti, sociologi - pen­tru că sunt multe întrebări care trebuie să-şi găsească răspuns. În primul rând, tre­buie găsit răspunsul la întrebarea cât de generalizată este nemulţumirea - este ea doar a salariaţilor de la stat cărora li s-au tăiat lefurile sau a pensio­narilor sau este prezentă în întreaga societate, chiar dacă numărul protesta­tarilor nu pare că întruneşte masa critică care să oblige la organi­zarea unor ale­geri anticipate? Sunt oamenii epuizaţi de criză, este situaţia atât de dificilă încât trebuie sacrificat un guvern cu opt-nouă luni înainte de alegerile la termen? Şi ce ar trebui să facă Guvernul până la urmă?

În aşteptarea zilei de astăzi în care Parlamentul se va reuni, putere şi opoziţie şi-au adus acuzaţii reciproce şi şi-au aruncat vorbe grele. Premierul Emil Boc a arătat cu degetul USL pen­tru că ar fi cerut blocarea fondu­ri­lor europene şi că s-a dus cu pâra la "Înalta Poartă" - cu referire la poziţiile expri­mare de europarlamentarii opoziţiei în Parlamentul European. PSD, prin vocea preşedintelui Victor Ponta, l-a acuzat pe premier de minciună.

Ieri PDL l-a scos la rampă pe unul dintre oamenii săi cu o imagine bună, Theodor Stolojan, liderul deputaţilor europeni ai partidului. Acesta a susţinut că situaţia internaţională este grea, că nu este momentul pentru schimbarea Guvernului şi pentru un Cabinet de tehnocraţi. "Nu vedem raţiunea (unui guvern tehnocrat - n.n.), pentru că acest guvern a demonstrat că a luat măsurile necesare pentru a stabiliza România, a demonstrat că poate face un management economic. (...) Dar domnilor Antonescu şi Ponta nu le pasă de asta, lor le pasă numai de ceea ce se va întâmpla cu ei, iar proble­ma lor este că nu vor scoate mai mult de 50%. Asta este singura problemă importantă pentru domnii Ponta şi Antonescu."

Dar vicepreşedintele PDL Mihaela Popa a susţinut, citată de Mediafax, că este de acord cu alegerile anticipate, cu condiţia încheierii unui pact politic între partidele din Parlament, care să prevadă ca aleşii care au la activ două mandate consecutive să nu mai poată candida. Este o cerere neobişnuită, întrucât dreptul de a fi ales este limitat de Constituţie doar preşedintelui ţării (maximum două mandate).

Opoziţia va cere şi astăzi în Parla­ment demisia Guvernului şi orga­nizarea alegerilor anticipate. Dar ele, potrivit actualei Constituţii, sunt greu de orga­ni­zat şi cer timp. Este ne­voie ca Parla­mentul să respingă două pro­puneri de în­vestitură a Guvernului, într-un termen de 60 de zile, ceea ce înseamnă oricum că actualul Cabinet trebuie să demi­sio­neze sau să fie demis de Legislativ. Există şi posibilitatea, pur teoretică, nemenţionată într-un text legislativ, anume ca Parlamentul să demisioneze în bloc, lucru prea puţin probabil.

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu, purtător de cuvânt al par­tidului, a admis ieri: "În PDL este ne­voie de o schimbare şi oamenii au înţe­les acest lucru".

Voinescu a spus că, atunci când este vorba de schimbare, oamenii se gândesc la nume, dar a apreciat că nu nu­mele rezolvă problemele.

"Nu schimbarea lui Ionescu cu Popescu rezolvă problemele, este vor­ba despre schimbarea felului de a fi în politică. Felul în care s-a făcut politică în ultimii 20 de ani în această ţară a ajuns la capăt. Lumea s-a săturat de po­liticieni pentru care cel mai im­portant lucru este legat de ei înşişi."

Este, de altminteri, ceea ce cere şi o parte a celor care ies în stradă.

Ce înseamnă însă concret acest lucru nu este încă definit. Cererile străzii continuă să fie diverse - pensiile şi salariile sunt mici, corupţia este mare, Roşia Montana nu este un proiect bun şi multe altele. Dezbaterea trebuie centrată pe punctele tari ale crizei politice. Trebuie definit clar, în primul rând, ce vor cei care protes­tea­ză. Sigur că se strigă "Jos Băsescu", "Jos Guvernul". Dar după aceea?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO