Politică

Cererea de eliberarea a lui Dan Voiculescu, respinsă

Cererea de eliberarea a lui Dan Voiculescu, respinsă

Autor: Andreea Traicu

13.12.2016, 20:20 113

"Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Voiculescu Dan. Fixează termen de reiterare a cererii la data de 24.09.2017", se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 5. Decizia poate fi contestată de fostul senator.

"Comisia de liberări a amânat discutarea cererii pentru o perioadă de zece luni. (...) Comisia a reţinut că o parte importantă din fracţia minimă legală o reprezintă zilele câştigate ca urmare a unor lucrări ştiinţifice şi că nu a fost atins scopul pedepsei. (...) În condiţiile în care comisia a admis că e împlinită fracţia înseamnă că e mai puţin important din ce se compune perioada. Eu cred că această comisie şi-a depăşit atribuţiile atunci când spune că scopul pedepsei nu a fost atins (...) A dat dovezi temeinice de îndreptare (...) A avut o atitudine corectă faţă de muncă. S-a preocupat să scrie lucrări astfel încât să se considere o perioadă executată şi din punct de vedere al lucrărilor ştiinţifice.(...) Nu este loc de aprecieri subiective. Nu a fost niciodată sancţionat disciplinar. Operează o prezumţie de îndreptare, avem dovezi temeinice. (...) Cât priveşte lucrările ştiinţifice, un număr de 27 de cărţi scrise din 78 până la data încarcerării. Domnul Voiculescu nu s-a apucat de scris în penitenciar, a făcut asta de o viaţă. Nimeni, cred eu, nu poate să pună la îndoială pregătirea academică a domnului Voiculescu", a declarat în sala de judecată Florian Surghie, avocatul lui Dan Voiculescu.

Pe de altă parte, procurorul a susţinut că solicitarea de eliberare condiţionată ar trebui respinsă pentru neîmplinirea fracţiei, precizând că omul de afaceri nu trebuia să beneficieze de zilele acordate ca urmare a cărţilor scrise.

"Acele zile câştig sunt date fără respectarea prevederilor legale. Nu trebuiau recunoscute acele zile. Sunt lucrări care fie nu îi aparţin, fie nu au fost făcute în penitenciar. Care este catalizatorul care l-a făcut ca, în 12 luni, să scrie 11 lucrări?.(...) Prima carte - nu există un program de lucru şi tabelul de pontaj. (...) Pentru a doua lucrare, de asemenea nu a fost tabel de pontaj. Pentru "Economia României", nu tabel de lucru şi pontaj. "Managementul Riscului" - programul de lucru a fost stabilit de patru ore în zilele de sâmbătă şi duminică. Conform tabelului, a desfăşurat 23 de ore. Vă rog să observaţi că nu se respectă programul, nu are loc doar în zilele de sâmbătă şi duminică, nici orele. Pentru "A Patra Cale", programul de lucru a fost stabilit la patru ore, sâmbătă şi duminică. Pe pontaj nu este trecută nicio oră ca fiind făcută. (...). "Clasa de mijloc" - a desfăşurat 25 de ore. Câte o oră în mai, iunie, iulie. Pentru 219 pagini care au văzut lumina tiparului, apreciez eu insuficiente. Pentru "Consideraţii asupra teoriei lui Maslow", două ore conform fişei de pontaj. Dacă aş însuma toate cele 11 lucrări şi m-aş raporta la cele 73 de ore, iese o medie de 6 ore şi 4 minute pentru fiecare lucrare. Practic rezultă că în două minute scrie o pagină. În opinia mea este imposibil. (...) În opinia mea aceste lucrări nu au fost scrise, nu există fişe de pontaj. (...) Ar trebui să am o bibliografie. S-a cerut de penitenciar să se dea bibliografia studiată. Vă rog să aveţi în vedere că nu există niciun fel de bibliografie. Ceea ce există sunt parte beletristică, parte lucrare ştiinţifică, dar sunt după momentul martie 2016. Prin urmare, nu avea cum să consulte această bibligrafie. Nu a avut acces la calculator în penitenciar. În opinia mea, fie nu au fost redactate de domnia să, fie nu au fost redactate în penitenciar. Urmează să înlăturaţi aceste beneficii din zilele câştig acordate persoanei Voiculescu", a precizat procurorul, în sala de judecată.

La propunerea DNA de a pune la dispoziţia instanţei manuscrisele lucrărilor executate, avocatul lui Dan Voiculescu a cerut suspendarea şedinţei timp de o jumătate de oră pentru precizând că fostul senator a mai scris 27 de cărţi înainte de a fi încarcerat şi că "nu şi-a descoperit vocaţia în penitenciar". Judecătoria Sectorului 5 a suspendat şedinţa de judecată o oră pentru ca probele să fie depuse.

După o oră şedinţa a fost reluată, bibliografia şi manuscrisele cărţilor lui Dan Voiculescu au fost aduse cu un cărucior în sala de judecată. Avocatul fostului senator a depus o listă cu 25 de lucrări semnate de Dan Voiculescu în intervalul 1973-2014. Procurorul de şedinţă a cerut amânarea pentru a fi prezent şi inculpatul, avocatul lui Voiculescu precizând că legea îi permite să nu participe la proces, făcând o cerere în acesta sens. Judecătorul a respins cererea DNA de amânare, constatând, de asemenea, că Voiculescu a executat fracţia de pedeapsă pentru a putea cere eliberarea.

Dan Voiculescu nu a participat la proces.

Totodată, la termenul de marţi, procurorii anticorupţie au cerut instanţei amendarea Penitenciarului Rahova şi cercetarea directorului unităţii pentru obstrucţionarea justiţiei, DNA susţinând că centrul de detenţie nu a dat lista cu toate cărţile scrise de fostul senator, anchetatorii având doar numele cărţilor scrise în 2014 şi 2015. Judecătoria Sectorului 5 a respins solicitarea.

De asemenea, procurorii au cerut nota internă făcută de fostul şef ANP, Cătălin Bejan, în care se analizează modalitatea în care mai mulţi condamnaţi au scris cărţi în închisoare şi deficienţele constatate. Şi această solicitare a fost respinsă.

Dan Voiculescu este încarcerat din august 2014 la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO