Politică

Cetăţenii din Republica Moldova îşi aleg duminică primarii şi consilierii locali şi raionali

Cetăţenii din Republica Moldova îşi aleg duminică...

Autor: Iuliana Enache

14.06.2015, 12:30 76

La Chişinău, sunt aşteptaţi la vot peste 630.000 de alegători. Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul 07.00-21.00.

În total sunt deschise 1.977 de secţii de votare, dintre care 309 doar în capitală. Pentru aceste alegeri au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, iar peste 1,6 milioane dintre acestea sunt în limba rusă.

Cel mai lung buletin de vot îl vor primi alegătorii din Comrat pentru a-şi alege consilierii locali. Aici s-au înscris 79 de candidaţi, iar lungimea buletinului ajunge la aproape doi metri. Pentru comoditate, buletinul este sub formă de broşură. Cele mai scurte buletine au doar 15 centimetri, cu un singur candidat înscris în cursa electorală. Astfel de buletine sunt în câteva sate.

În întreaga ţară vor fi aleşi 898 de primari şi 12.578 de consilieri. Alegătorii vor primi pentru vot de la două până la patru buletine. Cei din municipii vor vota cu două buletine, pentru primar şi pentru consiliul municipal, iar cei din suburbii vor vota pe patru buletine: pentru primarul general, consiliul municipal, primarul localităţii şi consiliul local.

Cetăţenii Republicii Moldova îşi pot exercita dreptul de vot în baza buletinului de identitate sau a buletinului provizoriu. Studenţii şi elevii vor vota în localitatea de domiciliu sau reşedinţă. La cerere, pot solicita plicul-şablon pentru a vota neasistat.

Scrutinul este monitorizat de 2.215 observatori naţionali din partea a 14 organizaţii şi de 138 de observatori ce reprezintă 24 de organizaţii internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO