Politică

Cetatenii din UE primesc in Romania aceleasi drepturi ca si romanii

17.05.2004, 00:00 18

Cetatenii statelor Uniunii Europene si cei ai Spatiului Economic European (SEE, tarile din Asociatia Europeana a Liberului Schimb, care nu fac parte din UE) vor avea dreptul sa-si stabileasca resedinta oriunde pe teritoriul Romaniei, beneficiind de aceleasi drepturi de protectie sociala ca si cetatenii romani.
Decizia face obiectul unui proiect de lege adoptat la sfarsitul saptamanii trecute de Guvern, iar masura va fi valabila dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Pasii legislativi spre armonizarea legislatiei interne cu cea europeana, in privinta drepturilor persoanelor, a inceput o data cu modificarea Constitutiei in toamna trecuta. Potrivit legii fundamentale, dupa integrarea Romaniei in UE cetatenii statelor membre ale Uniunii vor avea dreptul sa cumpere pamant in Romania, iar rezidentii sa aleaga si sa fie alesi in structurile administratiei locale. O lege viitoare va reglementa, in detaliu, modul in care cetatenii straini vor putea cumpara pamant in Romania - dar cu certitudine masura va fi suspendata cativa ani, potrivit acordurilor negociate cu UE.
Actul normativ adoptat de Guvern la sfarsitul saptamanii reglementeaza intrarea si sederea pe teritoriul Romaniei a cetatenilor unui stat membru al UE si SEE, si a familiilor acestora.  Potrivit proiectului de lege, cetatenii mentionati beneficiaza de protectia generala a persoanelor si a proprietatii, garantate prin Constitutie, si de toate drepturile si beneficiile acordate persoanelor angajate. Acestia vor primi din partea Autoritatii pentru straini un document de identitate care va dovedi dreptul de sedere, valabil cinci ani, cu posibilitate de prelungire pentru inca cinci ani.In situatia in care cetatenii unui stat membru solicita dreptul de sedere pentru alte scopuri decat cele prezentate in lege (munca, activitati independente, studii si altele), Autoritatea pentru straini le va acorda acest drept, daca toate persoanele in cauza, inclusiv  membrii de familie, poseda suficiente mijloace de intretinere, precum si o asigurare medicala pentru toate riscurile in Romania. Autoritatile romane pot refuza intrarea pe teritoriu national, eliberarea sau prelungirea permisului de sedere sau ii pot expulza din Romania pe cetatenii unui stat membru sau pe membrii de familie ai acestora numai din ratiuni de ordine publica, siguranta nationala sau sanatate publica. Eu nu pot fi expulzati din ratiuni economice.   Nici macar expirarea documentelor de identitate nu poate fi un motiv de expulzare, lucru ce pare usor exagerat daca ne gandim la tratamentul aplicat de tarile UE cetatenilor romani aflati in situatii similare. Actul normativ mai prevede ca ocuparea locurilor de munca vacante de catre cetatenii UE se va realiza in aceleasi conditii prevazute si pentru cetatenii romani, fara sa li se aplice insa acele prevederi care restring numarul sau procentajul angajatilor. De remarcat este faptul ca cetatenii romani nu vor beneficia de acelasi tratament dupa integrare. UE au luat masuri de interzicere a migratiei fortei de munca pe perioade care pot ajunge pana la sapte ani dupa integrare. In ceea ce priveste obligatiile care revin cetatenilor statelor membre si membrilor lor de familie, acestea se refera, in principal, la respectarea legislatiei romanesti.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO