Politică

Chipurile preşedintelui. Dialogurile nefilmate ale lui Traian Băsescu la 10.000 de metri altitudine

Chipurile preşedintelui. Dialogurile nefilmate ale lui...

Autor: Anca SIMINA

07.09.2014, 16:17 2427

În golful Cardiff se înnoptează. Pentru unii, majoritatea galezi cu umor negru, se termină o zi. Pentru alţii, preşedinţi ori cancelari în mari puteri ale lumii se termină încă un Summit. Pentru unul anume se sfârşeşte şi ultimul drum spre cei mai mari oameni ai lumii. La Adunarea ONU, în Statele Unite, va merge premierul. Traian Băsescu urcă scara avionului Tarom, botezat provincial "Iaşi", aliniat pe pistă, ca un făcut, între două aeronave oficiale adevărate. Decolăm.

Aeronava prezidenţială urcă la 10.000 de metri şi rămâne, o vreme, acolo. Aşa încep, de multe ori, unele dintre momentele adevărului. În carapacea avionului oficial, în sutele de vizite externe, pasagerul numărul unu se dezbracă de haina costumului negru şi de chipurile lui de la televizor. Indiferent de numele lui, preşedintele s-a arătat întotdeauna la coada avionului, acolo unde stau, umăr la umăr, SPP-iştii şi ziariştii, scuturat de formulări oficiale, de cuvinte cuminţi, de lucrurile care sunt spuse pentru că trebuie spuse. Acolo s-au dat şi se mai dau, rareori, cele mai bune ştiri „pe surse”, acolo se traduc războaiele politice minore de acasă şi întâlnirile externe avute, uneori, o dată în viaţă. Acolo, Crin Antonescu a ajuns, în 2006, „o bufniţă vopsită” şi Călin Popescu Tăriceanu, atunci premier, „fotomodel plin de talente”. Acolo, printre turbulenţe, preşedintele Băsescu vorbeşte liber.

Citiţi articolul integral pe gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO