Politică

Cinci statistici economice despre România pe care Victor Ponta nu le va posta pe Facebook

Cinci statistici economice despre România pe care Victor...

Autor: Victor ROTARIU

06.10.2015, 21:36 3629
Premierul Victor Ponta este unul dintre cei mai activi politicieni pe reţelele de socializare, în special pe Facebook, platformă pe care o foloseşte pentru a face anunţuri legate de funcţia sa, dar şi pentru a se lăuda cu reuşitele economice din mandatul său, prezentate de cele mai multe ori ca fiind reuşite personale.

În ultimele 10 zile pe contul oficial al premierului au fost postate 14 astfel de "mesaje-anunţuri-laude" privind reuşitele economice şi situaţia bună în care se află România, ca urmare a guvernării sale. Uneori, premierul a încercat chiar să inducă în eroare opinia publică, cum a fost cazul cu datoria externă a României despre care a anunţat că a scăzut, doar că partea statului în această datorie a crescut de fapt  sau cel privind situaţia reală a plăţilor aferente datoriei României în contul acordului cu FMI-CE şi Banca Mondială.

Gândul vă propune cinci statistici economice legate de România în timpul mandatelor Ponta, toate oficiale, pe care premierul fie a uitat, fie nu a dorit să le publice alături de mesaje precum "În 2013 am reuşit să creştem #pensiile, am făcut la fel în 2014 şi în 2015! Voi rămâne la conducerea Guvernului pentru că trebuie să mărim pensiile şi în 2016! Iar atunci când vor veni unii care nu au tăiat pensii şi au avut grijă de #pensionari, atunci îi lăsăm pe ei" (mesaj publicat pe contul de Facebook al premierului pe data de 2 octombrie, la ora 8:37 dimineaţa).

1. Numărul real de salariaţi din economie a scăzut. În timp ce numărul angajaţilor oficiali raportaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), date preluate şi prezentate de către Ministerul Muncii pe site-ul oficial, a crescut cu 293.000 de persoane (până la 4,570 milioane), numărul efectiv de salariaţi din economie a scăzut cu 205.000 de persoane în ultimii trei ani şi jumătate.

La finele primului trimestru din 2012 numărul total de salariaţi din economie era de 6,281 milioane de persoane în timp ce la finele trimestrului doi de anul acesta erau doar 6,076 milioane, conform datelor oficiale ale INS. Spre diferenţă de datele preluate de Ministerul Muncii, acestea din urmă  includ, după cum se observă în “legendă” şi salariaţii care muncesc “la negru” şi pe cei din serviciile secrete (ale căror efective nu sunt publice) şi forţele armate. Deşi, evident, fiscalizarea locurilor de muncă, fenomen vizibil, este benefică (atât pentru bugetul statului cât şi pentru angajaţi) numărul efectiv al persoanelor din România care încasează un salariu (indiferent de sectorul de muncă – formal sau informal) a scăzut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO