Politică

Cine este Cătălin Predoiu, avocatul care şi-ar putea menţine poziţia de ministru al Justiţiei

Cine este Cătălin Predoiu, avocatul ajuns premier interimar al României

Autor: Cristian Hostiuc

07.02.2012, 00:05 2512

Cătălin Predoiu este unul dintre cel mai bi­ne văzuţi politicieni români la Bruxel­les, el fiind responsabil în Guvernul Boc de portofoliul justiţiei, la care România a avut cele mai mari probleme de la ade­rarea la Uniunea Europeană încoace.

"Este foarte ambiţios, se pliază perfect în sistem şi va face carieră în po­li­tică." Acestea au fost cuvintele cu care a fost descris acum câţiva ani Cătălin Predoiu, atunci când el a intrat în poli­tică din postura de indepedent în Guvernul Tăriceanu.

El face parte dintr-o generaţie de avocaţi de business, care acum au între 38 şi 43 de ani şi care şi-au făcut uceni­cia acum un deceniu pe lângă Gheorghe Muşat, Ion Nestor, Ernest Popovici sau Cătălin Zamfirescu. Din această generaţie fac parte Florentin Ţuca şi Gabriel Zbârcea de la Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, firma de avocatură numărul unu în piaţă în acest moment, Florian Niţu de la Popovici & Niţu, Ioana Racoţi, Adrian Bulboacă, Doru Boşti­nă, Daniel Voicu şi Mugur Filipescu, Fran­cisc Peli şi Cristina Filip, Costin Tărăcilă etc.

Odată cu creşterea economică susţinută, începută din anul 2000 şi cu intrarea investitorilor străini, aceşti avocaţi tineri au avut de lucru şi au prins putere astfel încât o parte dintre ei au părăsit firmele şi avocaţii care i-au lansat şi şi-au înfiinţat propriile cabinete, reu­şind chiar să îşi întreacă mentorii.

Ei au devenit milionari în dolari/eu­ro foarte rapid, reuşind astfel să îşi creeze confortul financiar de care aveau nevoie. O parte dintre ei au intrat în contact cu mediul politic, întâi ca avocaţi în procesele de privatizare, fie de partea statului, fie de partea investitorilor.

Deşi au avut contacte şi relaţii la cel mai înalt nivel, foarte puţini au avut curajul să treacă mai departe în politică, preferând să stea în spate, iar afacerile să meargă înainte.

A riscat făcând pasul în politică, dar a rămas ministru din 2008 încoace

Cătălin Predoiu, fiind şi ginerele lui Călin Zamfirescu, unul dintre titanii culoarelor justiţiei şi a birourilor unde se încheie afacerile, a făcut pasul în politică în februarie 2008, asumându-şi chiar să fie ministru al justiţiei în Cabinetul Tăriceanu numai pentru câteva luni pentru că în noiembrie erau alegerile parlamentare. Au mai fost avocaţi contactaţi care erau pe lista lui Tăriceanu, dar numai Predoiu a riscat.

El a fost ministrul independent din partea PNL. După alegerile de la finalul lui 2008, el a trecut de partea preşe­dintelui Băsescu continuându-şi man­datul în Guvernul PDL-PSD care s-a format atunci cu Emil Boc premier. Şi-a păstrat mandatul şi la finalul lui 2009, atunci când Emil Boc a fost re­confirmat premier de către preşe­dintele Băsescu, care câştigase un nou mandat. El are o imagine bună la organismele europene atât politice, cât şi financiare.

În calitate de ministru a schimbat Codul civil, care nu mai fusese modificat din vremea lui Cuza. În mandatul lui au fost definitivate şi codurile de procedură civilă şi panală. De asemenea, tot în mandatul său a trecut de Parlament "mica reformă", un set de acte norma­tive care au grăbit procesele în Justiţie.

Pe de altă parte, nici până în acest moment nu avem un raport favorabil din partea Comisiei Europene privind situaţia justiţiei din România, cu toate că raportorii europeni remarcă pro­gre­se­le făcute în timpul mandatului lui Predoiu.

Deşi Predoiu a fost desemnat de preşedinte premier-interimar după demisia lui Emil Boc, în zilele următoare se va vedea dacă PDL îl va sprijini mai departe.

Zamfirescu Racoţi Predoiu, firma de avocatură a premierului interimar

Rezultată din fuziunea a două societăţi de avo­caţi înfiinţate în 1995 - Călin Zamfirescu şi Aso­cia­ţii şi Racoţi Predoiu -, Zamfirescu Racoţi Pre­doiu a fost fondată în 2005. Zamfirescu şi Asociaţii a fost fondată de Călin-Andrei Zamfirescu şi Ariana Zamfirescu, doi avocaţi cu peste 25 de ani de experienţă, cărora li s-a alăturat ulterior Stan Tîrno­veanu, care a devenit al treilea partener.

Racoţi-Predoiu a fost fondată de Ioana Racoţi şi Cătălin Predoiu, care aveau la acea vreme 25 de ani, respectiv 27 de ani, şi s-au specializat în tranzacţii comerciale.

Nevoia de a se dezvolta, o vi­ziu­ne comună şi res­pec­tul reciproc au făcut ca aceste două firme să fu­zio­neze în 2005.

Cătălin Predoiu este ministru al jus­tiţiei de la data de 29 februarie 2008, astfel că pe durata mandatului calitatea acestuia de avocat este sus­pendată pentru incompatibilitate.

Cele mai importante cinci contracte în care a oferit consultanţă în 2010

  • Finanţarea Vimetco prin Raiffeisen;

  • Finanţarea ALRO de la BERD;

  • Restructurarea Payzone;

  • Contractul de asistenţă TOPEX;

  • Contractul de asistenţă EDF/RETD.

Cele mai importante cinci contracte de-a lungul timpului

  • A asistat compania Vimetco (proprietarul ALRO Slatina) în cadrul ofertei publice ini­ţiale privind listarea pe Bursa de la Londra;

  • A asistat grupul Rompetrol la respingerea unei acţiuni în anulare a procedurii de privatizare a companiei, respinsă irevocabil;

  • Privatizarea BCR;

  • Privatizarea ALRO;

  • Privatizarea Romtelecom.

Principalele domenii de expertiză

  • Drept bancar şi financiar

  • Concurenţă

  • Soluţionarea disputelor

  • Dreptul muncii

  • Energie şi resurse naturale

  • Dreptul mediului

  • Drept societar/comercial

  • Proprietate intelectuală

  • Fuziuni, achiziţii şi privatizare

  • Achiziţii publice, PPP

  • Drept imobiliar, drept fiscal

  • Servicii juridice de reglementare

  • Piaţa de capital

CV Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu nu este membru de partid şi a deţinut portofoliul Justiţiei în mai multe Cabinete. Primul mandat l-a deţinut în ultima parte a mandatului Guvernului Tăriceanu, iar apoi a fost desemnat şi în Cabinetul Boc.

Data naşterii: 27 august 1968

Locul naşterii: Buzău

Studii:

A absolvit Colegiul Naţional BP Haşdeu (1986).

Universitatea din Bucureşti,

Facultatea de Drept (licenţiat în Drept, 1991)

Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (doctorat în Drept Comercial, summa cum laudae, 2004).

A urmat Programul de instruire în practica dreptului comercial din cadrul Baroului din Caen, Franţa (1994).

Activitate academică:

1994 - 2007 - a predat Dreptul Comercial în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti (1994 - 2007)

Activităţi funcţii:

1991 - Baroul Bucureşti, România

1995 - Asociat fondator al SCA Racoţi - Predoiu

2003 - Baroul Bucureşti, membru al Consiliului Baroului

2005 - Avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu

2008 - 29 februarie a fost numit ministru al justiţiei.

2009 - 2 octombrie a fost numit ministru interimar de externe, după demisia ministrului PSD Cristian Diaconescu.

23 octombrie - Cătălin Predoiu a fost nominalizat de primul-ministru Lucian Croitoru pentru portofoliul justiţiei.

18 decembri - a fost nominalizat ca ministru independent al justiţiei.

2012 - 6 februarie - a fost desemnat premier interimar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO