Politică

Cine este Eduard Hellvig, viitorul şef al SRI. Primele declaraţii ale oficialului

Cine este Eduard Hellvig, viitorul şef al SRI. Primele...
19.02.2015, 18:30 3782
Eduard Raul Hellvig, 41 de ani, nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis la conducerea SRI, este  vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal responsabil cu relaţiile externe, membru al Parlamentului European din iulie 2014.
 
Hellvig este absolvent al Centrului European de Studii de Securitate “George Marshall", o instituţie germano-americană.
 
Eduard Hellvig a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj în anul 1997. În 2009 a obţinut titlul de Doctor în Ştiinte Politice al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Bucureşti.
 
 
În perioada 2001-2003 Eduard Hellvig a ocupat poziţia de Director General al Institutului de Studii Sociale, iar în 2004 a devenit Directorul Executiv Sintezis România.
 
 
În perioada 1998-2000 a fost, pe rând, consilier politic al fostului vice-preşedinte PNL Horia Rusu şi al Ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu, precum şi consilier al candidatului la preşedinţia României Mugur Isărescu.
 
În 2004 a fost ales deputat de Bihor în Parlamentul României.
 
 
Din 2008 este membru al Partidului Naţional Liberal, în 2009 devenind consilierul preşedintelui PNL Crin Antonescu De la începutul anului 2011 şi până la 11 martie 2014 a ocupat funcţia de secretar general al Partidului Naţional Liberal.
 
În 2012 a facut parte din Guvernul Victor Ponta, ca ministr al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

"Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. Sper ca, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate", a scris, joi, Eduard Hellvig, pe Facebook.

"Interesul naţional înseamnă, în actuala etapă a democraţiei româneşti şi conform voinţei cetăţenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred că prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanţei - în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, dar şi al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esenţiale două coordonate de acţiune: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a siguranţei naţionale", a mai scris el.

Actualul europarlamentar apreciază că "o democraţie funcţională are resorturile necesare pentru ca statul şi propriii cetăţeni să se afle întotodeauna de aceeaşi parte a baricadei". "Cu o condiţie: ca toate instituţiile să acţioneze conform regulilor democraţiei şi ale societăţii deschise", a subliniat Hellvig.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, joi, pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO