Politică

Cine sunt, ce studii şi ce experienţă de muncă au secretarii de stat din Guvernul Ponta

Victor Ponta, prim-ministru

Autor: Adelina Mihai

10.01.2013, 00:08 11191

Trei viceprim-miniştri (dintre care doar doi cu portofoliu), 17 miniştri cu portofoliu, 9 miniştri delegaţi şi 60 de secretari de stat - fiecare dintre ei cu câte o echipă de consilieri - aşa arată, în linii mari, structura guvernului Ponta.

ZF a făcut o analiză a CV-urilor celor 37 de secretari de stat numiţi până în prezent în ministerele din guvernul Ponta, deşi premierul nu a dat încă hotărâri de guvern cu toate nominalizările celor care vor ocupa această funcţie. Secretarii de stat dintr-un minister reprezintă echivalentul managerilor din linia I dintr-o companie privată prin prisma puterii de decizie şi de aceea este importantă pregătirea lor în plan educaţional, dar şi profesional.

Doctori în drept, în economie sau în inginerie, o mare parte dintre secretarii de stat care şi-au ocupat deja fotoliile în administraţia centrală au deţinut funcţii similare şi în timpul guvernării foştilor premieri Adrian Năstase sau Călin Popescu-Tăriceanu sau au o experienţă de muncă semnificativă în ministerul în care au fost numiţi, dar şi în cadrul unor companii private. Spre exemplu, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este doctor în economia agrară (ASE) şi s-a ocupat în ultimii 14 ani de probleme de agricultură la reprezentanţa României la UE în Bruxelles, iar anterior a lucrat tot în Ministerul Agriculturii. Nu întotdeauna studiile sau experienţa îi califică pentru o funcţie de secretar de stat în ministerul în care au fost numiţi totuşi. Petru- Radu Păun Jura, secretar de stat la Ministerul Muncii, este absolvent al Instititutului de Mine Petroşani şi al Facultăţii de Drept Bucureşti, iar în perioada 2004-2008 a fost primar al oraşului Simeria. El a mai fost consilier de stat pe politici sociale la Preşedinţia României şi secretar de stat la Muncă (1997 - 1998).

"În funcţiile de secretari de stat sunt numiţi cei care au fost loiali din punct de vedere politic. Bine ar fi ca această loialitate să fie dublată şi de o bună pregătire sau experienţă profesională şi de dorinţa de a face bine în interesul societăţii, însă de multe ori nu se întâmplă acest lucru", este de părere profesorul universitar Emil Bălan, specialist în drept public, care lucrează în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Salariul unui secretar de stat este de 1.000 de euro net pe lună, iar fiecare minister are, în medie, câte doi-trei înalţi funcţionari publici care ocupă această funcţie şi care au dreptul să îşi angajeze până la patru consilieri (care nu câştigă mai mult de 500 de euro net pe lună). Intenţia premierului, exprimată de mai multe ori de la preluarea mandatului, este aceea de a reduce numărul de angajaţi din structurile de conducere ale ministerelor.

"Componenta salarială ar fi poate importantă şi motivantă în cazul în care aceste funcţii s-ar ocupa prin concurs", mai spune profesorul Emil Bălan, care este şi preşedintele Societăţii Academice de Ştiinţe Administrative.

De altfel, chiar ieri, vicepremierul Liviu Dragnea, care este şi ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a spus, după şedinţa de guvern, că numărul de secretari de stat nu va depăşi 60 de persoane.

"După ce se adoptă toate hotărârile de reorganizare pentru toate ministerele, atunci o să vedem care este numărul total al secretarilor de stat. Pot estima că o să ajungă numărul total al secretarilor de stat undeva înspre 60, între 55-60, dar este o estimare. Trebuie să vedem fiecare ministru cu ce propunere de guvern vine", a spus Dragnea, citat de Mediafax.

Gabriel Oprea, viceprim-ministru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO