Politică

Cine va fi premierul României. Prima zi de consultări la Cotroceni pentru formarea noului guvern, după ce negocierile dintre liberali şi USR-Plus s-au poticnit

Klaus Iohannis, preşedintele României

Klaus Iohannis, preşedintele României

Autor: Răzvan Botea

15.12.2020, 00:05 2177

♦ Fiecare partid a venit cu propria propunere de premier: ♦ PNL cu Florin Cîţu, USR-Plus cu Dacian Cioloş, PSD cu Alexandru Rafila ♦ Klaus Iohannis, preşedintele României: Luni, 21 decembrie, se va constitui noul Parlament ♦ PSD, care a câştigat alegerile cu 30%, vrea un guvern de uniune naţională, cu Alexandru Rafila premier.

Decizia de a nominaliza un premier este la preşedintele Klaus Iohannis, întrucât, în urma turului de scrutin, niciun partid politic nu a obţinut peste jumătate din votul alegătorilor. Preşedintele o oferit deja o surpriză forţând demisia premierului Ludovic Orban, despre care anunţase în mai multe rânduri că are susţinerea sa pentru conducerea executivului şi după alegeri. Retragerea premierului a complicat lucrurile, iar preşedintele l-ar fi preferat pe generalul de carieră Nicolae Ciucă pe postul de premier, însă partidul s-a opus. Astfel a revenit în ecuaţie vechea propunere cu Florin Cîţu, actualul ministru de finanţe, care a mai fost o dată numit şi s-a retras.

„Astăzi nu sunt întrunite încă condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma noul guvern. Am primit astăzi câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări până lucrurile se cristalizează. În dată de 21 decembrie, luni, se va constitui noul Parlament”, a declarat preşedintele României Klaus Iohannis, în urma consultărilor cu partidele.

Negocierile dintre partidele de dreapta (PNL, USR-Plus, UDMR), care ar avea o majoritate în Parla­ment, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor, s-au derulat în weekend, însă s-au blocat la împărţirea funcţiilor în Parlament: Ludovic Or­ban, premier demisionar şi pre­şedintele PNL, şi-ar dori preşedinţia Camerei Deputaţilor, funcţie revendicată şi de USR-Plus.

„I-am prezentat preşedintelui poziţia de principiu a PNL. PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta. I-am prezentat preşedintelui mandatul acordat de BPN, şi anume formarea unui guvern de cen­tru-dreapta, cu posibili parteneri, USR- PLUS, UDMR şi minorităţi naţionale, un program de guvernare“,  a de­clarat preşedintele PNL Ludovic Orban.

„De asemenea, i-am prezentat preşedintelui că propunerea noastră e Florin Cîţu şi cealaltă componentă a mandatului - preşedinţia Camerei Deputaţilor”, a adăugat el.

USR-Plus este de părere că nu este o soluţie echilibrată ca preşedinţia Camerei Deputaţilor, cât şi funcţia de premier să fie de la PNL.

„Soluţia nu e echilibrată când totul se duce într-o parte, iar noi luăm doar restul. E vorba de echilibrul pe care îl căutăm şi îl dorim. (...) Vrem să evităm situaţii pe care România le-a mai avut când a avut coaliţii. Noi ne dorim un program de guvernare, o echipă care să respecte un echilibru decizional ca să ne asigurăm că niciunul dintre parteneri nu caută alte alternative. România are nevoie de stabilitate în următorii ani”, a declarat Dacian Cioloş, citat de Mediafax, în urma consultărilor de la Cotroceni.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, partid care a câştigat alegerile dar nu poate forma o majoritate în jurul său, este de părere că guvernul ar trebui să fie unul de uniune naţională, cu premier PSD – Alexandru Rafila.

„Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată atât în ceea ce priveşte criza sanitară, cât şi criza economică şi nu ne permitem o majoritate în Parlament fragilă (...) „Normal în această construcţie politică partidul care a câştigat alegerile trebuie să desemneze primul-ministru în persoana domnului Alexandru Rafila”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO