Politică

Ciocnire "stilistică" frontală între Antonescu şi Ponta, în urma învestirii Guvernului Ungureanu. Ponta: Sprijinim punctual! Antonescu: Nicio Colaborare!

Ciocnire "stilistică" frontală între Antonescu şi Ponta, în urma învestirii Guvernului Ungureanu. Ponta: Sprijinim punctual! Antonescu: Nicio Colaborare!

Autor: Iulian Anghel

09.02.2012, 17:28 958

Liderul PNL, Crin Antonescu i-a dat o replică acidă colegului său de "copreşedinţie" a USL, Victor Ponta, afirmând că liberalii nu se regăsesc în noul să discurs pronunţat în Parlament la învestirea Guvernului, când acesta din urmă a lăsat uşa deschisă unei colaborări punctuale cu viitorul Cabinet.

"Nu ne potrivim stilistic cu suflul nou al discursului domnului Ponta", a susţinut Antonescu, o replică, totuşi, destul de blândă în raport cu furia pe care liberalii au resimţi-o ascultându-l pe Ponta în plenul Legislativului.

Liberalii au fost extrem de supăraţi şi descumpăniţi de discursul conciliant pronunţat de liderul PSD la învestirea Guvernului Ungureanu 9în vreme ce liberealii nici nu erau în sală). El i-a luat apărarea premierului susţinând că un fost director de servicii secrete poate face carieră politică (este inadmisibil, a susţinut miercuri Antonescu), iar Guvernul său nu este unul de clone şi consilieri second-hand (ba este un guvern de consilieri a susţinut miercuri Antonescu).

Imediat după discursul lui Ponta, Crin Antonescu şi-a convocat partidul în şedinţă pentru a da o replică, iar răspunsul a fost: nu vom colabora în nicun fel cu Guvernul.

Între timp, Ponta s-a repliat afirmând, într-un comunicat, că USL nu va colabora cu Executivul, mai mult va ataca la Curtea Constituţională învestirea lui pe motiv că audierea miniştrilor s-a petrecut în lipsa cvorumului cerut de regulamente.

În Parlement el afirmase, însă, că va sprijini Guvernul pe 15 proiecte punctuale agreate de USL, anume, tratatul european de guvernanţă fiscală, aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Alte puncte de sprijin, enunţate de Ponta. Suport al opoziţiei pentru: independenţa DNA şi ANI; depolitizarea ANAF şi a serviciilor deconcertate; modificarea legii achiziţiilor publice; revenirea la salariile din 2010; desfiinţarea contractelor dubioase din energie; reducere a TVA pentru produsele agricole de bază sau reducerea CAS.

"Noi nu am vorbit de 15 condiţii sau cinci" pentru susţinerea Guvernului a susţinut Antonescu sugerând că Ponta a vorbit de capul lui pentru că ei nu au convenit ca liderul PSD să pomenească în Parlament de vre-un sprijin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO