Politică

Cioloş: Bugetul poate nu satisface toate dorinţele, dar acoperă necesităţile anului ce vine

Cioloş: Bugetul poate nu satisface toate dorinţele, dar...

Autor: Alice Draghici

10.12.2015, 12:57 255

Referitor la principiile care au stat la baza alcătuirii bugetului pentru 2016, premierul Dacian Cioloş a scris în mesajul de pe pagina reţelei de socializare că a propus "un buget care acoperă în mod echilibrat toate necesităţile" anului viitor.

"Pentru 2016, am propus un buget prin care poate nu se satisfac toate dorinţele, dar care acoperă în mod echilibrat toate necesităţile anului ce vine. Este adevărat că au existat constrângeri, dar ne-am concentrat să găsim soluţii, nu să ne găsim scuze. Bugetul a fost construit ţinând cont şi de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE", a scris Cioloş.

În acelaşi mesaj, primul-ministru a vorbit şi despre creşterea salariului minim pe ecomomie, despre care a precizat că nu poate lua o decizie până nu are o analiză a "impactului unei astfel de decizii".

"Creşterea salariului minim pe ecomomie de la 1.050 lei la 1.200 lei: Ştiu cât de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot să decid până nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie sa evităm să creăm o problemă vrând să rezolvăm alta. Ministrul Finanţelor Publice a început deja o analiză cu privire la eventuale creşteri ale salariului minim în 2016", a arătat premiertul.

Un alt punct abordat de Cioloş în mesajul scris pe pagina de Facebook a fost cel referitor la pensii despre care spune că majorarea cu 5 la sută începând de anul viitor este "tot ceea ce ne permite bugetul acum".

"Am tot respectul pentru cei care au muncit ani de zile. De aceea, prin proiectul de buget, au fost asigurate fondurile necesare pentru majorarea cu 5% a pensiilor începând cu ianuarie 2016. Ştiu că este o creştere destul de mică, dar este tot ceea ce ne permite bugetul acum", a punctat primul-ministru

Despre finanţarea BOR şi a cultelor religioase, Cioloş a reamintit că Guvernul nu a alocat niciun ban pentru lăcaşurile de cult, adăugând că este importantă implicarea enoriaşilor şi comunităţilor locale pentru finanţarea acestora.

"Nu sunt alocate sume pentru lăcaşurile de cult. Am explicat Patriarhului faptul că, în funcţie de posibilităţi, Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există anumite posibilităţi de finanţare pentru lăcaşurile de cult aflate în construcţie. Consider, de asemenea, că este o problemă în care trebuie să se implice mai ales comunităţile locale şi enoriaşii", a mai scris premierul.

Despre sănătate şi educaţie, Cioloş a scris în mesajul său că sunt două domenii pe care le consideră prioritare, "drept urmare au primit mai multe fonduri decât pentru anul în curs".

"Igiena din spitale, un sistem al sănătăţii mai eficient: Continuarea investiţiilor de modernizări şi de noi dotări în spitale sunt reflectate în bugetul pentru anul 2016. Bugetul prevede, de asemenea, introducerea unor noi programe naţionale: Programul Naţional pentru Arşi; un Subprogram nou în cadrul Programului Naţional de Oncologie: Oncologie pediatrică; dezvoltarea programelor destinate mamei şi copilului, printr-o prioritizare în 2016 a asistenţei medicale dedicate nou-născutului prematur, modernizarea secţiilor de terapie intensivă neonatală, prin alocarea a minim 3% din bugetul de programe; accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iaşi, Craiova", a arătat Dacian Cioloş.

Referitor la autostrăzi şi infrastructură, premierul susţine că a primit foarte multe mesaje, iar pentru unele proiecte "sunt alocări bugetare consistente".

"Cu toţii vrem autostrăzi şi drumuri mai bune. Am inclus în buget proiecte care sunt în execuţie şi au nevoie de fonduri: autostrada Lugoj - Deva, autostrada Câmpia Turzii - Târgu Mureş, autostrada Sebeş - Sibiu şi autostrada Transilvania. În privinţa autostrăzii Sibiu - Piteşti, vrem ca în 2017 proiectul să fie pregătit, pentru a fi demarat. Pe partea de metrou, magistrala M 5, Drumul Taberei - Eroilor, şi magistrala M 4, Parc Bazilescu - Străuleşti, sunt priorităţi ale bugetului pentru anul viitor. Nu înseamnă că ne preocupăm doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte vom avea alocări bugetare consistente", a precizat Cioloş.

Legat de problema refugiaţilor, premierul a reamintit că România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a acestora.

"Consider că relocarea refugiatilor nu ar rezolva problema de fond, ci doar efectele, iar săptămâna viitoare la Consiliu European, dacă va fi cazul, voi reitera rezerva faţă de adoptarea unui astfel de mecanism", a încheiat primul-ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO