Politică

Ciolos, pregatit sa preia portofoliul Agriculturii in viitoarea Comisie Europeana

Ciolos, pregatit sa preia portofoliul Agriculturii in viitoarea Comisie Europeana
26.11.2009, 23:05 35

Unul dintre cei mai puternici comisari europeni, JoaquinAlmunia, paraseste postul care l-a consacrat, afacerile economicesi monetare, dar va ocupa, in viitoarea Comisie Europeana, un postla fel de important, cel al concurentei, detinut pana in prezent deintransigenta Neelie Kroes, care va prelua Comertul.

Fotoliul Agriculturii va reveni romanului Dacian Ciolos, dacapana saptamana viitoare nu se intampla un "cutremur". Dacian Ciolosnu a putut fi contactat pentru comentarii, dar europarlamentariiromani de la Bruxelles confirma, partial, ca Ciolos va preluaAgricultura.

"Colegii din Germania si Suedia mi-au confirmat ca vom primiAgricultura", a spus, pentru ZF, Sabin Cutas, europarlamentarsocialist.

Cotidianul francez Liberation a publicat ieri un raport deimpartire a portofoliilor si a comentat ca postul ce va fi obtinutde Ciolos este un "gram de consolare" pentru francezi, avand invedere ca viitorul comisar roman a fost sprijinit de Franta.

Este o consolare in conditiile in care candidatul lor MichelBarnier a primit Piata Interna si Fiscalitatea, insa portofoliulsau va fi lipsit de sectorul strategic al Serviciilor Financiare,care va reveni ungurului Laszlo Andor. Franta a anuntat inca dinluna septembrie ca sustine Romania pentru obtinereaAgriculturii.

Postul de comisar european pentru agricultura este unul dintrecele mai importante si gestioneaza in jur de 50 de miliarde deeuro, aproape o treime din bugetul UE. Componenta Comisiei Barroso2 este asteptata sa fie facuta publica saptamana viitoare.

Cine ce va primi?

Potrivit raportului, citat de Liberation, statele din Est obtinportofolii importante. Daca Romania a luat Agricultura, Polonia vaprimi Industria, dorita de Germania. Astfel, candidatul Berlinului,Günther Oettinger, se va multumi cu Energia. De asemenea, actualulministru bulgar de externe, Rumiana Jeleva, in prezent ministru deexterne, se bate pe portofoliul Justitiei si Afacerilor Interne cuslovacul Maros Sefcovic.

Viviane Reding, nominalizata de Luxemburg, va ramane laTehnologia Informatiei si Media (care va include si Cultura), lafel ca italianul Antonia Tajani, la Transporturi, estonianul SiimKallas la Administratie si belgianul Karel De Gucht laDezvoltare.

Un portofoliu important, cel al Bugetului, va reveni irlandezeiMaire Geoghegan Quinn, actual membru al Curtii Europene deConturi.

Cercetarea va merge catre Austria, iar Grecia si Cipru vor primiEducatia sau Afacerile Maritime. De asemenea, Fondurile Structuralevor merge catre lituanianul Algirdas Semeta, iar Sanatatea fie lacehul Stefan Fule, fie la slovenul Janez Potocnik.

Potrivit Liberation, Marea Britanie este cea mai castigata dupace Catherine Ashton a fost aleasa Inalt Reprezentant pentrupolitica externa si securitate comuna. Ea va fi vicepresedinte alComisiei Europene si se va ocupa de portofoliul AfacerilorExterne.

Agricultura

Ar putea fi preluat de Dacian Ciolos

Este unul dintre cele mai importante portofolii ale ComisieiEuropene, gestionand circa 50 mld. euro in 2010, respectiv aproapeo treime din din bugetul UE. Postul este cu atat mai important cucat in sanul UE exista o cearta aprinsa in privinta restructurariiPlanului Agricol Comun prin care se acorda subventii fermierilor.Unele tari doresc micsorarea subventiilor si implicit reducereacheltuielilor pentru acest sector, in vreme ce marile tariagricole, precum Romania, Franta sau Polonia, doresc mentinereasistemului actual.

Concurenta

Va fi preluat de Joaquin Almunia

Este important pentru ca asigura un meci corect intre companiilecare isi desfasoara activitatea pe piata Uniunii Europene.Comisarul pentru concurenta impiedica companiile sa stabileascapreturi ce ar putea afecta concurenta, opreste fuziunile care arafecta competitia si se asigura ca banii contribuabililor europenisunt cheltuiti in mod eficient (spre exemplu atunci cand suntalocati unor proiecte sociale).

Afaceri economice si monetare

Va fi preluat de Olli Rehn

Principalele responsabilitati ale comisarului pentru afacerieconomice si monetare sunt supravegherea economica in zona euro siin toata UE. Monitorizeaza politicile bugetare si finantele publiceale statelor membre si relatiile economice ale Uniunii Europene custatele membre. De asemenea, este responsabil pentru DirectoratulGeneral pentru afaceri financiare al Comisiei Europene si pentruEurostat, biroul de statistica al UE.

Comert

Va fi preluat de Neelie Kroes

Comisarul pentru comert negociaza acordurile comercialebilaterale si multilaterale, se asigura ca regulile stabilite inaceste acorduri sunt respectate, lucreaza cu Organizatia Mondiala aComertului si alte institutii internationale din domeniu. Acopera oarie vasta de activitati, de la cele manufacturiere la celeintelectuale. Asigura o desfasurare corecta a activitatiicompaniilor la nivel european si international.

Buget

Va fi preluat de Maire Geoghegan Quinn

Unul dintre cele mai importante portofolii este cel care asiguraca Uniunea Europeana sa aiba un buget echilibrat (pentru 2010 afost stabilit un buget de 123 de miliarde de euro). Asiguraimplementarea corecta a bugetului dupa schemele si reglementarilestabilite anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO