Politică

Circa 2.000 de manifestanţi la Guvern: "Noi votăm, nu pontăm"; "Diaspora vrea, dar nu poate vota"

Circa 2.000 de manifestanţi la Guvern: "Noi votăm, nu...

Autor: Otilia Ciocan

14.11.2014, 21:16 99

Participanţii, în majoritate tineri, au venit de la Piaţa Universităţii, pe traseul Piaţa Romană - Piaţa Victoriei, şi s-au oprit, în jurul orei 21.00, în faţa Guvernului, unde sunt încadraţi de jandarmi.

Ei scandează, printre altele, "Noi votăm, nu pontăm", "Ponta, la gunoi, după turul doi", "Diaspora vrea, dar nu poate vota" şi "Cine nu sare, nu vrea schimbare".

Traficul în Piaţa Victoriei se desfăşoară normal, nefiind afectat de manifestaţie.

Participanţii s-au adunat, începând cu ora 18.00, în Piaţa Universităţii, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional. Iniţial, în piaţă au fost circa 300 de persoane, numărul acestora crescând apoi la peste 500.

Manifestanţii au scandat mesaje pentru un vot corect duminică, dar şi contra premierului Victor Ponta: "Plagiatorul ne fură viitorul" şi "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!".

La manifestaţie au fost aduse şi jucării cu Mickey Mouse, încadrate în bare de fier dispuse în formă de X.

Participanţii au scandat şi "Azi plagiator, mâine dictator", "Victor Ponta, nici nu ştii cât de mic începi să fii", "După turul doi, Victor Ponta la gunoi", "Jos, jos, jos, Ponta eşti un mincinos!", "Ponta nesimţit, pe români i-a umilit", "Păcat, păcat, de sângele vărsat!", "Noi votăm, nu pontăm", "DNA curăţă politica" şi "Secţii de votare peste hotare".

O parte a scandărilor s-au regăsit pe pancarte aduse, alături de steaguri tricolore, la manifestaţie.

Unul dintre participanţi a declarat, pentru MEDIAFAX, că a venit în Piaţa Universităţii pentru că nu-şi doreşte un preşedinte "care îl minte pe cel ce l-a ales şi care şi-a plagiat lucrarea de doctorat".

La rândul ei, o studentă a spus că nu este bine ca puterea absolută a ţării să ajungă la un singur partid, respectiv la PSD. Ea a adăugat că, în opinia sa, PSD este partidul "care a furat cel mai mult în această ţară şi care acoperă cei mai mulţi infractori".

În jurul orei 19.50, manifestanţii au plecat din faţa Teatrului Naţional spre sediul Guvernului, pe trotuar, dar şi pe prima bandă de circulaţie. Pe traseu, numărul lor a crescut continuu, în Piaţa Victoriei adunându-se, în final, circa 2.000 de oameni.

Manifestaţii similare au loc, sâmbătă seară, în mai multe oraşe din ţară. Mobilizarea pentru acestea s-a făcut în special prin intermediul reţelelor de socializare.

Mii de oameni au ieşit în stradă şi la sfârşitul săptămânii trecute, când şi diaspora a organizat proteste la Londra, Paris, Madrid, Viena, Berlin şi Dublin, cerând Guvernului României fluidizarea procesului de vot.

Românii din străinătate au ieşit, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, în număr record la vot, însă în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe, iar oamenii au protestat faţă de închiderea porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.

(Serviciul Foto al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO