Politică

Clienţii cu credite în franci elveţieni: „Tăriceanu să-şi reconsidere de urgenţă poziţia exprimată”

Clienţii cu credite în franci elveţieni: „Tăriceanu...

Autor: Dan Straut

08.02.2017, 21:12 2559

„A interpreta în mod tendenţios acţiunea consumatorilor de bună-credinţă care s-au împrumutat în franci elveţieni, sub auspiciile impreviziunii, drept o acţiune speculativă (...) dovedeşte încă o dată lipsa de empatie a domnului Tăriceanu cu poporul pe care îl reprezintă, precum şi a unei minime intenţii de a informa corect opinia publică privind contextul creditării în CHF”.

În opinia GCCC, Legea conversiei – respinsă, marţi, ca neconstituţională – „vine să corecteze o serie de probleme. „Vorbim, pe de o parte, de sclavagismul modern, sub forma muncii forţate în folosul băncilor pe o perioadă de 30 de ani, în condiţiile în care persoanele împrumutate în franci elveţieni au ajuns să achite băncilor sume enorme, care în numeroase cazuri depăşesc veniturile familiei, în baza unor clauze abuzive şi a dublării cursului francului elveţian faţă de moneda în care sunt salarizaţi. Iar pe de altă parte, vorbim de evaziunea fiscală pe care o practică băncile abuzive şi care au creditat în franci elvţieni, în condiţiile în care un număr mare de credite în CHF au fost cesionate unor entităţi nebancare din afara României”.

Totodată, „menţionăm că împrumutaţii în CHF şi-au achitat până la acest moment creditele contractate în perioada 2006- 2008, având în vedere devalorizarea leului în raport cu francul şi ratele evident dublate pe care aceştia le-au achitat. Prin urmare, nimeni nu va trebui, niciodată, să compenseze nicio pierdere, pentru că aceasta nu există.

Reprezentanţii GCCC mai menţionează că doresc să obţină „doar o echilibrare a obligaţiilor contractuale, pentru că împrumutaţii în franci elveţieni nu doresc ca, după ce au plătit timp de 10 ani rate la bancă, să apeleze la mecanismul Legii dării în plată”.

„Îl invităm pe domnul Tăriceanu să-şi reconsidere de urgenţă poziţia exprimată, aflată în contradicţie flagrantă cu interesul pentru drepturile cetăţenilor şi vădit în favoarea sistemului bancar”, mai arată Grupul Clientilor cu Credite în CHF.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, marţi, referindu-se la decizia CCR de a declara neconstituţională Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, că aceia care au aceste credite „au riscat şi au pierdut”, iar pierderea lor nu trebuie compensată de alţii. „Unii şi-au luat credite în franci elveţieni. Evoluţia francului elveţian e cea pe care o ştiţi. Unii au pierdut, s-au trezit că pierd. Şi acuma ce să fac eu, să stau să le compensez pierderile? Păi dacă eu fac o greşeală proprie cu titlu personal, vă chem pe dumneavostră să-mi compensaţi ceea ce am pierdut? De aia nu sunt de acord cu legea respetivă”, a spus, marţi, Călin Popescu Tăriceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO