Politică

CNA acuza Legislativul ca incalca dreptul la exprimare

27.06.2008, 20:16 17

Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA) Rasvan Popescu a anuntat ca institutia pe care o conduce va solicita Presedintiei sa nu promulge propunerea legislativa adoptata, miercuri, de Senat (care este camera decizionala), privind ponderea egala a stirilor negative si pozitive in stirile radio-TV.
"Trebuie sa luam o pozitie clara, ferma, fata de propunerea legislativa adoptata miercuri de Senat. Trebuie sa-i solicitam presedintelui Romaniei sa nu promulge aceasta lege, mai ales ca exista deja un proiect privind modificarea Legii audiovizualului, avizat de Ministerul Culturii. Legea se afla deja in procesul de modificare. In acest context, o asemenea modificare, privind ponderea stirilor pozitive si negative in jurnalele de stiri de la radio si televiziune, trebuie neaparat discutata", a declarat Rasvan Popescu, citat de Mediafax.
Intr-un comunicat dat publicitatii ieri membrii CNA si-au exprimat pozitia fata de initiativa legislativa adoptata de Senat.
"O astfel de reglementare, care nu se regaseste in legislatia audiovizuala europeana, constituie o incalcare a libertatii de exprimare - garantata de Constitutie si Legea audiovizualului -, este inoportuna si nefunctionala", se arata in comunicatul CNA.
Totodata, CNA considera cu nu exista criterii pentru a defini stirile pozitive si negative sau un for institutional care sa legitimeze astfel de clasificari.
Senatul a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, o initiativa legislativa prin care programele de stiri ale posturilor de televiziune si de radio va trebui sa contina, in pondere egala, stiri cu teme pozitive si, respectiv, negative.
Proiectul, initiat de senatorul PRM Gheorghe Funar si deputatul PNL Ioan Ghise, vizeaza modificarea si completarea Legii audiovizualului 504/2002.
Conform motivarii initiatorilor, scopul acestei propuneri este "de a imbunatati climatul general si de a oferi sansa publicului sa aiba perceptii echilibrate asupra vietii cotidiene, atat din punct de vedere psihic, cat si emotional".
Potrivit autorilor legii, studiile de specialitate evidentiaza, fara echivoc, escaladarea bolilor cronice ca urmare a starilor psihice depresive, iar starile emotionale si psihice depresive conduc in mod cert la imbolnaviri.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca ii va trimite si el presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care ii va solicita sa nu promulge legea audiovizualului cu modificarile aduse, miercuri, de Senat, deoarece acestea afecteaza libertatea de exprimare a presei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO