Politică

Coaliţia Ponta a strâns peste 350 de primari din tabăra lui Iohannis

Coaliţia Ponta a strâns peste 350 de primari din...

Autor: Gandul Gandul

18.10.2014, 11:03 332

Cu doar două săptămâni înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat marea migraţie politică a aleşilor locali, permisă prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 55 a Guvernului Ponta. În urma ei, PSD, PLR, UNPR şi PMP ies întărite, în timp ce PNL, PDL şi PPDD nu ştiu care este încă proporţia dezastrului în administraţia locală.

Peste 350 primari şi mii de aleşi locali  - consilieri locali şi judeţeni au plecat în ultimele 45 de zile din tabăra lui Iohannis în cea a principalului său contracanddiat, Victor Ponta. Până la OUG 55, migraţia politică în administraţia locală era blocată, deoarece alesul local care părăsea partidul sub sigla căruia a candidat îşi pierdea mandatul. Guvernul Ponta a permis aleşilor locali să opteze în termen de 45 de zile pentru partidul pe care vor să-l reprezinte, fără a mai exista sancţiunea pierderii mandatului. OUG migraţiei politice a fost respinsă în Parlament de Camera Deputaţilor, dar votul în camera decizională – Senat, a fost amânat strategic de majoritatea parlamentară după alegerile prezidenţiale.

Guvernul a motivat această OUG prin blocajele existente în mai multe consilii locale şi judeţene, după ruperea USL şi apariţia noului PNL. Primarii şi aleşii locali au optat pentru putere, indiferent dacă ea este centrală sau locală. ACL a luat primari de la PC şi PSD doar în judeţele unde controlează Consiliul Judeţean: Arad, Alba, Ilfov, şi Călăraşi. În schimb, PNL a pierdut doi şefi de Consiliu Judeţean: Satu Mare şi Buzău.

Până la apariţia Ordonanţei de Urgenţă, PSD a încercat să atragă PPDD de partea sa, prin încheierea unei alianţe la nivel naţional, dar care să se regăsească în fiecare consiliu local şi judeţean. Fenomenul racolării a fost deja realizat în Parlament de actualitate majoritate, UNPR şi PSD înregimentând parlamentarii PPDD, până ce acest grup a fost desfiinţat la Senat, iar în Camera Deputaţilor a rămas insignifiant. PSD a decis într-o întâlnire informală la Tulcea, unde a fost prezentat proiectul Ordonanţei de Urgenţă, să dea liber migraţiei politice în administraţia locală. OUG a intrat în vigoare pe 2 septembrie 2014, aleşii locali având 45 de zile pentru a opta ce partid doresc să reprezinte în continuare, fără a risca însă pierderea mandatului. Ordonanţa a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor – 17 septembrie, dar camera decizională este Senatul, ceea ce înseamnă că OUG a rămas în vigoare. Senatul a amânat dezbaterea OUG, iar din octombrie parlamentarii şi-au luat liber pentru campania prezidenţială. O eventuală respingere a Ordonanţei în Senat nu are implicaţii pentru cei care au decis să schimbe partidul în perioada 2 septembrie – 17 octombrie.

Citiţi articolul integral pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO