Politică

Comisia Europeană solicită României să transpună în legislaţie norme europene privind mediul

Comisia Europeană solicită României să transpună în...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

08.03.2018, 16:16 124

Comisia Europeană i-a cerut României să transpună normele pentru calcularea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanţi.

"Regulamentul UE urmăreşte să genereze raportarea cu suficientă acurateţe, astfel încât Comisia să poată evalua performanţele furnizorilor de carburanţi în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor care le revin în temeiul Directivei privind calitatea carburanţilor. Directiva privind calitatea carburanţilor are ca scop atingerea unei reduceri de cel puţin 6 % a intensităţii emisiilor de gaze cu efect de seră a carburanţilor şi a energiei furnizate până la sfârşitul anului 2020", se arată în avizul motivat.

Statele membre trebuiau să transpună în legislaţiile lor naţionale aceste norme UE până la 21 aprilie 2017. Dacă România nu ia măsuri în termen de două luni de la primirea avizului motivat, cazul poate fi trimis în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Totodată, Comisia Europeană solicită României să îşi adapteze legislaţia naţională pentru a lua în considerare modificările din Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului.

"Scopul directivei menţionate este de a asigura efectuarea unei evaluări adecvate a impactului pentru proiecte, înainte de aprobarea acestora. În România, legislaţia este în curs de elaborare pentru a transpune integral directiva. Dacă statele membre în cauză nu iau măsuri în termen de două luni de la primirea avizului motivat, cazul poate fi trimis în faţa Curţii de Justiţie a UE", potrivit raportului aferent lunii martie.

Comisia Europeană a anunţat oficial că va prezenta la jumătatea lunii martie rezultatele evaluării măsurilor prezentate de nouă state membre UE, inclusiv de România, în sensul îmbunătăţirii calităţii aerului, aceste ţări riscând declanşarea procedurilor de sancţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO