Politică

Competitie pe muchie de cutit pentru PSD si PD-L: locul doi, egal cu un dezastru

Competitie pe muchie de cutit pentru PSD si PD-L: locul doi, egal cu un dezastru
29.05.2009, 00:00 21

Vasile Blaga, unul dintre sefii campaniei PD-L, le-a transmis inca de saptamana trecuta presedintilor filialelor partidului: daca veti avea un scor slab, va rup. Plecati acasa si voi, si directorii pe care vi i-ati pus in institutiile descentralizate.

Poate exista un argument mai solid pentru mobilizare?
Valeriu Zgonea, seful de campanie al PSD, mustaceste: "Stie Blaga ce stie, nu ai vazut ce verde e la fata in ultima vreme? Pedepse? La noi este o traditie. Cine pierde plateste".
"Ei, nici chiar asa, Blaga nu le-a spus ca ii rade.
I-am mobilizat. Nu am fixat penalitati", aduce explicatii suplimentare Gheorghe Flutur, celalalt strateg al campaniei PD-L.
In sondajele de opinie, PD-L si PSD sunt aproape umar la umar, cu un usor avantaj pentru PSD, dar inclus in marja de eroare a sondajelor. Cam 30% in intentiile de vot pentru aceste alegeri au cele doua formatiuni politice, ceea ce s-ar traduce prin 11-12 mandate pentru fiecare partid din totalul de 33 rezervate Romaniei in Parlamentul de la Strasbourg. Pentru cei doi titani autohtoni ai politicii, obligati sa guverneze impreuna, alte partide nu mai conteaza. Si miza nu este doar cate mandate rup ele din cele 33 atribuite Romaniei.
Mircea Geoana, seful PSD, a aruncat manusa: "Partidul care castiga cele mai multe mandate in Parlamentul European desemneaza viitorul comisar european din partea Romaniei".
De cealalta parte, presedintele Traian Basescu, deplin angajat in campanie alaturi de PD-L, nu uita sa treaca in comunicatele de presa de dinaintea vizitelor in Europa (de exemplu, in Franta si Grecia) ca discuta cu liderii europeni despre soarta viitoare a Comisiei Europene si despre mandatul pe care ar urma sa-l aiba urmatorul comisar european al Romaniei in noul Executiv European care va fi desemnat in toamna. Ceea ce arata inca o data ca pentru partide este important si acest mandat.
Si totusi? Ce ar insemna esec si ce ar insemna castig pentru primele doua partide din Romania?
"Nu ne-am fixat un target, dar tinta noastra este sa obtinem mai multe procente decat la alegerile trecute. Oricum noi avem acum cele mai multe mandate". sustine Gheorghe Flutur.
Cele mai multe mandate? PLD (rupt din PNL), partidul din care facea parte in acea vreme Gheorghe Flutur, a obtinut trei mandate, iar PD 13. Intre timp insa PLD a fuzionat cu PD sub sigla PD-L, avand acum, aritmetic, 16 mandate in Parlamentul European. PSD a obtinut atunci 10 mandate, PNL 6, iar UDMR 2.
 
PSD vizeaza acum 13-14 mandate.
"Ceea ce tintim este sa fim al saselea partid ca pondere in grupul nostru parlamentar (PE este structurat pe grupuri parlamentare, cel mai puternic fiind acum Partidul Popular European, din care face parte PD-L, urmat de Socialisti, din care face parte PSD - n.n.), avand in vedere ca Romania este a saptea tara a Uniunii ca numar al populatiei. Acest lucru ne permite sa pretindem si functii in comisiile parlamentare si sa avem, de ce nu, un vicepresedinte al Parlamentului", spune Valeriu Zgonea.
Neoficial, cele doua partide admit ca esecul cel mai mare, indiferent de mandatele obtinute, ar fi sa iasa pe locul doi in aceste alegeri. Pentru ca succesul sau esecul poate mobiliza sau demobiliza activul de partid in perspectiva prezidentialelor in care cele doua formatiuni sunt angajate pe viata si pe moarte.
 
Electoratul PSD, mobilizat 75%, cel al PD-L 54%
Zgonea crede ca PSD va invinge PD-L: "Electoratul nostru este mobilizat in proportie de 75%, dupa datele noastre, in vreme ce electoratul PD-L este mobilizat in proportie de 54%. De ce crezi ca i-a chemat Blaga la instructie pe liderii lui din teritoriu?".
Dar ce inseamna asta? "Este greu de cuantificat in procente. Depinde de prezenta la vot", spune Zgonea.
Prezenta la vot nu va fi una mare - a fost de 30% la europarlamentarele din 2007 - dar nu exista sondaje credibile acum. O prezenta slaba la vot ar avantaja-o pe Elena Basescu, fiica rebela a presedintelui, pentru ca mandatul unui independent tine de coeficientul electoral (se imparte numarul de voturi exprimate la numarul de mandate si castigi daca ai depasit acest coeficient). A primit PD-L ordin ca in fiecare circumscriptie electorala 10 voturi sa mearga spre Elena Basescu (lucru care i-ar asigura succesul), asa cum a scris presa? "Simple speculatii, zero adevar", comenteaza Gheorghe Flutur.
 
Ce se imtampla totusi la mijlocul clasamentului?
Kelemen Hunor, seful de campanie al UDMR, spune ca o prezenta buna la urne ar stimula votul in favoarea formatiunii sale, care, in varianta ideala, ar obtine 8% din optiunile electoratului inainte de redistribuire.
"Aceasta ar insemna ca pentru Uniune ar vota si romani, pentru ca daca s-ar respecta procentele in functie de populatie, ar trebui sa luam aproximativ 6,5% din voturi, cat au etnicii maghiari", explica Kelemen.
UDMR, care deschide lista pentru Parlamentul European cu pastorul Laszlo Tokes, spera sa obtina trei locuri din cele 33 rezervate Romaniei.
Liberalii nu au prevazut sanctiuni pentru sefii de filiale care nu vor aduce voturi, pentru ca oricum "ei muncesc din toata inima" iar scorul partidului va atinge cel putin 20%, spune si seful de campanie al PNL, Rares Manescu.
"Sunt multe calcule pe care noi le facem, inclusiv daca ne raportam la ce partide intra in Parlamentul European. Daca intra PRM, putem sa luam 7 locuri, daca nu intra PRM, luam 8. Plus ca, la redistribuire, procentele care se vor imparti partidelor pot varia intre 13 si 20%", arata liberalul.
El spune ca este dificil sa pui conditii filialelor pentru rezultatele de la aceste alegeri, de vreme ce PNL este de foarte putina vreme in opozitie si nu a reusit sa-si consolideze acest statut: "Nu prea avem bani, ne lipseste si infrastructura, dar oamenii vor munci in campanie".
Ramane de vazut in ce masura socoteala de acasa a partidelor se va potrivi cu cea de la urne.
 
Tinta partidelor la europarlamentare (mandate)
  • PSD: 13-14
  • PD-L: 13-15
  • PNL: 7-8
  • UDMR: 3
  • Un esec major pentru PSD si PD-L ar fi sa iasa pe locul al doilea, indiferent de numarul de mandate, in vreme ce un succes major pentru PNL ar fi obtinerea a 20% din voturi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO