Politică

Conducerea PSD, fata in fata cu revolta parlamentarilor ramasi in afara listelor

01.09.2004, 00:00 19

Senatorii si deputatii PSD au avut aseara o intalnire importanta cu conducerea partidului, inclusiv cu presedintele Adrian Nastase, prima dupa aparitia nemultumirilor legate de alegerile preliminare pentru desemnarea candidatilor pentru Parlament. Intalnirea nu se terminase la ora inchiderii editiei, insa, agenda stabilita de conducerea partidului nu coincidea cu cea a parlamentarilor.
Daca liderii PSD isi propusesera sa discute cu senatorii si deputatii despre prioritatile sesiunii parlamentare ordinare care debuteaza astazi, parlamentarii doreau sa discute despre nemultumirile lor, unele exprimate deja la sedinta grupului parlamentar de luni seara.
Multi dintre parlamentarii partidului si-au aratat obiectiile fata de sistemul alegerilor preliminare, prin care vor fi selectati candidatii pe locurile eligibile pentru Parlament. Au aratat care ar fi, in opinia lor, vulnerabilitatile acestui sistem iar, aseara, urmau sa reia aceste puncte de vedere in fata liderilor PSD, potrivit unor surse din partid.
In sedinta grupului parlamentar de luni seara, unii dintre deputatii partidului de guvernamant - intre care Constantin Niculescu si Ionel Olteanu - au aratat ca alegerile preliminare pot fi "manipulate" de prefect, presedintele organizatiei judetene si in acest fel votul din 5 septembrie (data alegerilor preliminare din PSD) nu va fi unul real. Opinia lor este ca prefectul si seful filialei locale pot face presiuni asupra primarilor sa influenteze votul oamenilor in schimbul directionarii unor fonduri pentru localitatea respectiva. Temerea acestor deputati era ca vor fi promovati pe liste cei cu bani ci nu cei care "muncesc acum in Parlament".
Alti deputati au criticat si lipsa sustinerii politice a conducerii centrale, afirma surse din PSD. Este, mai ales, cazul celor care din diferite motive au schimbat judetul pe listele caruia au candidat la alegerile precedente. Odata ajunsi intr-o alta circumscriptie electorala, parlamentarii au spus ca au intampinat greutati iar conducerea partidului nu i-a sprijinit pentru a le depasi. Altii au spus ca au renuntat pur si simplu sa mai candideze in conditiile in care la cele cateva locuri eligibile aspirau atat lideri trimisi de conducerea centrala cat si oameni cunoscuti din judet. Au fost, de asemenea, semnalate problemele de organizare a alegerilor preliminare, inclusiv timpul insuficient necesar celor care aspira la un loc eligibil pe listele parlamentare - mai ales cei noi, are acum incearca sa patrunda in forul legislativ - sa se faca cunoscuti in randul colegilor de partid.



Partidul nu renunta la statutul parlamentarilor
Punctul in care doleantele parlamentarilor se intanesc cu prioritatile conducerii partidului este promovarea statutului parlamentarilor. Sursele citate spun ca in pofida faptului ca este un proiect controversat, anumite prevederi din aceasta initiativa legislativa sunt cerute in negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Este vorba despre precizarile privind incompatibilitatile mandatului parlamentar, independenta opiniilor, imunitatea parlamentara. Prin urmare, proiectul va reintra in dezbaterea Parlamentului in urmatoarea saptamana.
Dar pe langa aceste prevederi, statutul parlamentarilor acorda o serie de privilegii senatorilor si deputatilor. Aceasta parte a proiectului legislativ a provocat, de fapt, protestele vehemente ale societatii civile si partidelor de opozitie, la inceputul anului, cand a fost pus in discutie. Din cauza reactiilor publice, proiectul a fost retras temporar din dezbatere.
Mai exact, in cazul in care acest proiect ar deveni lege, senatorilor si deputatilor le va fi acordata o pensie speciala, cu atat mai consistenta cu cat numarul anilor petrecuti in Parlament este mai mare. De aceasta pensie ar beneficia si parlamentarii care au petrecut doar o singura legislatura in Parlament. In plus, indemnizatiile parlamentare vor creste considerabil iar, la sfarsitul anului senatorii si deputatii vor primi un premiu echivalent cu o indemnizatie lunara.
Mai multi parlamentari ai PSD, in special cei care nu se regasesc pe listele electorale, au insistat in sedintele de partid pentru promovarea acestui proiect.  mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO