Politică

Consilierii municipali resping împrumutul de 800 mil. euro cerut de primarul Oprescu

Autor: Iulian Anghel

06.10.2011, 18:58 446

Consilierii municipali din CGMB au respins astăzi un proiect iniţiat de primarul general Sorin Oprescu prin care Municipalitatea cere acordul pentru un împrumut record de 800 mil. euro, destinat să achite, între altele, un împrumut de 500 mil. euro contractat, în 2005, de fostul edil Adriean Videanu. Consilierii municipali îi cer edilului-şef să precizeze ce va face cu restul de 300 mil. euro.

Împrumutul luat de Videanu în 2005 de la BEI, BERD şi Banca de Dezvoltare a Comunităţii Europene are scadenţă în 2015, iar Oprescu vrea să-l achite dintr-un nou împrumut, iar restul de bani să-i folosească pentru alte investiţii, fără a preciza concret care.

Dacă consilierii ar aproba, într-un final, acest proiect, iar Finanţele vor fi de acord, având în vedere că un astfel de împrumut ar intra în calculul datoriei publice, el ar fi şi cel mai mare contractat vreodată de o administraţie locală în România.

Datoria publică a României este de aproximativ 47 mld. euro. Din aceasta, 94,% reprezenta datoria publică guvernamentală şi aproape 6% datoria publică locală.

Autorităţile locale au o datorie totală făcută prin împrumuturi sau emiteri de obligaţiuni municipale de 2,3% din PIB, adică de 2,8 mld. euro. Dacă Bucureştul se împrumută de 800 mil. euro aceasta ar însemna o majorare a datoriei publice locale actuale cu 28% dintr-odată.

Problema datoriilor publice provenite inclusiv din investiţii uriaşe în infrastructură în­cepe să se pună tot mai acut în ţări mai dez­voltate decât România, cum sunt Grecia sau Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO