Politică

Consiliul Fiscal despre a doua rectificare bugetară: Atenţie la cheltuielile de personal!

Consiliul Fiscal despre a doua rectificare bugetară:...

Autor: Mediafax

23.11.2016, 17:23 126

„Veniturile Bugetul General Consolidat (BGC) sunt revizuite ascendent cu 813,1 milioane de lei comparativ cu nivelul programat în prima rectificare bugetară, iar cheltuielile bugetare sunt revizuite ascendent cu 766,1 milioane de lei sau cu 913,6 milioane lei”, conform opiniei Consiliului Fiscal cu privire la cea de-a doua rectificare bugetară pe 2016.

„Modificările introduse prin proiectul celei de-a doua rectificări suplimentează dimensiunea nerespectării plafonului în cazul cheltuielilor de personal cu 132,4 milioane de lei (respectiv depăşirea plafonului nominal al cheltuielilor de personal ale BGC cu 1.500,5 milioane de lei şi al celui ca procent din PIB cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile majorării estimării PIB cu 11.600 de milioane de lei comparativ cu momentul elaborării Legii plafoanelor nr. 338/2015), majorarea cu încă 755,6 milioane de lei suplimentar faţă de prima rectificare a depăşirii plafonului pentru cheltuielile totale exclusiv asistenţa financiară din partea UE şi a altor donatori, respectiv depăşirea plafonului statuat de Legea nr. 338/2015 cu 4.100,2 milioane de lei. În plus, se adaugă şi nerespectarea încadrării în limitele statuate de Legea nr. 338/2015 a plafonului cu privire la nivelul soldului primar al bugetului general consolidat (deficitul primar depăşeşte plafonul cu 375,6 milioane de lei), în condiţiile în care revizuirea descendentă a cheltuielilor cu dobânzile (-742 milioane de lei comparativ cu prima rectificare, -422,7 milioanede lei comparativ cu bugetul iniţial) este acompaniată de majorarea altor cheltuieli, neantrenând o diminuare echivalentă a deficitului bugetului general consolidat”, se arată în documentul semnat de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

De asemenea, anticipează Consiliul, „din cauza nerealizării investiţiilor publice programate”, deficitul bugetar la finele anului se va situa „sub nivelul propus de 2,75% din PIB”.

Consiliul Fiscal arată că este puţin probabil ca până la sfârşitul anului să intre în ţară sumele pe care s-a mizat că România le va primi în acest an de la Uniunea Europeană.

„Rectificarea lasă virtual nemodificate sumele estimate a fi atrase de la Uniunea Europeană pentru anul 2016 la 13,55 miliarde de lei. Având în vedere că încasările la finele lunii septembrie (2,9 miliarde de lei) reprezentau doar 22% din suma propusă pentru întreg anul, realizarea nivelului programat apare drept extrem de puţin probabilă. Chiar luând în considerare o accelerare a intrăriilor în ultimul trimestru al anului de proporţiile celei din anul 2015 (cel mai probabil excepţională, în condiţiile în care 2015 a fost an de final de exerciţiu financiar), apare ca puţin probabilă chiar atingerea unor venituri ce ar reprezenta jumătate din suma avansată pentru întreg anul”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO