Politică

Constantin, despre Irimescu: Premierul ar trebui să ia taurul de coarne şi să facă schimbări

Constantin, despre Irimescu: Premierul ar trebui să ia...

Autor: Ana Maria Lazăr

11.05.2016, 15:00 140

"Primul lucru pe care trebuia să-l atingem se referă la declaraţiile halucinante pe care le-a făcut domnul ministru Irimescu, nu le-am prins în această moţiune pentru că o parte aduc atingere sectorului, o parte sunt doar declaraţii care probabil vor rămâne pe site-urile de comedie. De aceea am tratat acele aspecte legate de subvenţii", a declarat copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă la sediul partidului.

Cum arată mega-vila de 12 mil. dolari pe care supermodelul Miranda Kerr şi-a cumpărat-o împreună cu unul dintre cei mai tineri miliardari din lume, cu 8 ani mai tânăr. Galerie FOTO

El a spus că niciuna din priorităţile strategice de la Ministerul Agriculturii nu a fost atinsă şi nu se află în derulare.

"Uitându-mă la priorităţile strategice de la Ministerului Agriculturii puteţi observa că niciuna nu a fost atinsă şi nici nu este în derulare, respectiv politica comună, plăţi directe şi fonduri europene, politca comună de pescuit. Nu a fost deschisă nicio măsură, a doua prioritate arată clar ineficienţa unui sistem performant de irigaţii, avem o lege din noiembrie 2012 care nu a fost pusă în aplicare", a spus Daniel Constantin.

Copreşedintele ALDE a prezentat situaţia din agricultură din 2013 până anul acesta, din care reiese că plăţile în anul 2016, la 1 mai erau de 0,35 miliarde de euro, comparativ cu situaţia din aceeaşi perioadă din 2015, când valoarea plăţilor a fost de 1,07 miliarde de euro, de 1,05 miliarde de euro în 2014 şi, respecitv, 1,22 de miliarde de euro în anul 2013.

"Lucrurile sunt destul de grave pe această zonă, pentru cei care lucrează în sectorul vegetal, cei care au de primit în acest an o subvenţie – plăţi directe – mult mai numeroasă decât în trecut, 1,6 miliarde de euro, bani care n-au intrat în economie, bani care în anii trecuţi cheltuiţi în primul trimestru", a mai spus el.

De asemenea, Constantin a spus că sunt zeci de mii de fermieri care lucrează în sectorul zootehnic şi care nu au primit nici măcar un euro, lucru pentru care ministrul trebuie să dea explicaţii pentru că "lucrurile au degenerat".

Copreşedintele ALDE a afirmat că soluţia de tehnocraţi este "un eşec în activitatea economică şi administrativă" şi că premierul Dacian Cioloş trebuie "să ia taurul de coarne şi să facă schimbări".

Camera Deputaţilor va dezbate, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, depusă la Biroul Permanent de PSD şi ALDE, urmând ca votul final să fie dat marţi.

Moţiunea simplă "Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă" îndreptată împotriva ministrului Agriculturii, semnată de 84 de parlamentari PSD şi ALDE, va fi dezbătută luni, la ora 16:00, în plenul Camerei Deputaţilor, urmând ca votul final să fie dat marţi, potrivit hotărârii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a stârnit o serie de controverse după ce, într-un interviu acordat Ziarului Financiar, a vorbit despre campioane cu milioane de euro care ar fi fost transferate din România către Elveţia. Ulterior, ministrul a susţinut că a fost vorba despre o "metaforă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO