Politică

Contre între Augustin Lazăr şi Tudorel Toader la şedinţa privind revocarea lui Kovesi

Contre între Augustin Lazăr şi Tudorel Toader la...

Autor: Mihaela Gidei

27.02.2018, 15:53 255

„Poate ministrul Justiţiei, respectiv Executivul, să formuleze o cerere de revocare, ignorând procedura prevăzută în regulamentul CSM, tocmai pentru a evita arbitrariul şi dorinţele politice, imixtiunile care s-ar putea ivi?”, a solicitat procurorul general să ştie.

În replică, Tudorel Toader a explicat că ministrul acţionează în baza legii, care este mai importantă decât un regulament.

„Ministrul Justiţiei exercită autoritatea asupra procurorilor privind activitatea de urmărire penală. Legea stabileşte că ministrul Justiţiei poate să ceară revocarea procurorului-şef în cazul exercitării necorespunzătoare atribuţiilor manageriale privind organizarea neeficientă, comportament şi comunicare, asumarea responsabilităţilor. Prin urmare, avem cadru constituţional care îţi conferă autoritatea, avem cadru legal care conferă competenţa. Ministrul este ţinut să respectăm actele în ierarhia lor. Dacă CSM spune mâine ceva ce contravine legii în vigoare, ministrul are competenţa în baza legii şi nu e ţinut de.. ce aţi zis? Regulament”, a spus ministrul Justiţiei.

Totodată, tot Augustin Lazăr a continuat ideea, subliniind că în acest regulament există un articol important ce stabileşte procedura: „Tocmai pentru că s-au ivit situaţii şi discuţii, CSM a introdus în regulament articolul 21, indice 1, care stabileşte o procedura amănunţită, să nu dea loc discuţiilor exerioare privind dorinţe ale cuiva, sensibilităţilor, aversiunilor faţă de cineva. La ce ne-ar folosi voinţa CSM care a introdus foarte clar? Stabileşte pas cu pas”.

„Nu bănuiesc că nu ştiţi, e imposibil – faptul că între lege şi un regulament are prioritate legea. Nu bănuiesc că nu acceptaţi – indiferent de partiprix-uri – faptul că competenţa dată ministrului prin lege nu poate fi anulată printr-un regulament indiferent al cui e”, a răspuns Tudorel Toader.

Tot în cadrul dialogului dintre cei doi, Lazăr a lansat întrebarea dacă ministrul poate să realizeze un raport, fără să aştepte organele abilitate.

„Dacă poate Executivul să nu aştepte finalizarea procedurilor în curs şi care pot fi ignorate – unele dintre ele introduse chiar de ministru pentru a se verficia – aspecte disciplinare, manageriale si care sunt în curs, însă înainte ca ele să finalizate, ministrul să spună: nu vreţi voi să mergeţi în ritmul în care s-ar dori, fac o evaluare mai rapidă şi apreciez eu. Aş vrea să înţeleg şi eu juridic această chestiune. Magistraţii trebuie să se abţină de a interveni în orice procedură...”, a susţinut Augustin Lazăr.

„Sunt convins că ştiţi răspunsul, dar eu vă repet ce ştiţi. Întrebarea vine din acelaşi regulament care nu poate să limiteze competenţele ministrului Justiţiei. Dacă vreţi, vă dau un argument practic: toată lumea a vorbit în presă de celebrul procuror Negulescu, care face şi desface. Dar ar fi trebuit să se ia poziţie, să se verifice: e adevărat, nu e adevărat? Şi nu să-l laud şi să-i apăr reputaţia, iar la CSM, analiza faptelor lui a durat destul de mult. Procedurile sunt diferite şi dvs. dacă îmi veţi aduce argumente că între regulamentul CSM şi lege prevalează regulamentul... foarte bine”, a răspuns Toader.

Declaraţiile au fost lansate în cadrul Secţiei de procurori a CSM, convocată pentru a emite un aviz consultativ după procedura de revocare a procurorului-şef al DNA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO