Politică

Controlul la DNA, mărul discordiei în IJ.Un magistrat acuză conducerea de implicare

Controlul la DNA, mărul discordiei în IJ.Un magistrat...

Autor: Andreea Traicu, Mediafax

04.09.2017, 19:36 244

Controlul făcut la DNA a declanşat un scandal în Inspecţia Judiciară, inspectorii sesizând CSM. Un memoriu a fost făcut chiar de Elena Rădescu, şeful echipei de control, care acuză conducerea instituţiei de implicare nelegală în verificări.

Elena Rădescu a fost coordonatorul echipei care a făcut controlul la DNA, formată din Monica Pleşea, Mihaela Hitruc, Sanda Mateş, Mihaela Focică şi Cornelia Prisăcariu.

Controlul făcut la DNA a declanşat un scandal în Inspecţia Judiciară, inspectorii sesizând CSM. Un memoriu a fost făcut chiar de Elena Rădescu, şeful echipei de control, care acuză conducerea instituţiei de implicare nelegală în verificări.

Potrivit reprezentanţilor CSM, în total, pe adresa instituţiei au ajuns patru memorii. Unul dintre acestea este semnat de Elena Rădescu, al doilea de Mihaela Focică, Cornelia Prisăcariu şi Elena Rădescu, aceştia având aceleaşi opinii. Al treilea memoriu a fost întocmit de Monica Pleşea, Sanda Mateş şi Mihaela Hitruc.

Un al patrulea memoriu a fost trimis chiar de către DNA, acesta fiind semnat de toţi procurorii structurii. Astfel, aceştia susţin că nu le-a fost prezentată concluzia preliminară şi că nu s-a respectat metodologia de inspecţie.

În plus, CSM a primit şi un punct de vedere al inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, în care sunt prezentate „chestiuni privind un proces verbal de consemnare a condiţiilor preliminare ce vizează modul de desfăşurare al controlului la DNA”.

Cele cinci documente au fost transmise tuturor membrilor CSM şi vor fi analizate în cadrul secţiei de procurori a Consiliului.

În sesizarea pe care Elena Rădescu a înaintat-o membrilor CSM, reclamă "lipsa de respect şi de tact în timpul verificărilor" efectuate la Secţia de Combatere a Infracţiunilor asimilate celor de Corupţie. precizând că Monica Pleşea şi Mihaela Hitruc, doi dintre inspectori, "nu au fost mulţumite cu fişele, planurile de anchetă" şi "au adoptat o conduită lipsită de calm bazată pe un ton ridicat. Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns".

Magistratul susţine că "de multe ori s-au pus întrebări pe fondul cauzei şi nu pe ritmicitatea actelor de urmărire penală."

O a doua problemă invocată se referă la "imixiunea conducerii Inspecţiei Judiciare în efectuarea controlului managerial la Direcţia Naţională Anticorupţie, prin dispoziţii date în afara cadrului legal coroborat cu prelungirea nejustificată a perioadei de control de natură a perturba activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie", făcând referire la "efectuarea într-un anumit mod a controlului, de natură a crea condiţii pentru scurgeri de informaţii în cauze aflate în proceduri speciale, verificarea unor dosare care se aflau în proceduri de inventariere şi nu se aflau în lucru la procurori, audierea unor persoane care au plecat din Direcţia Naţională Anticorupţie pe segmentul comunicare)".

Elena Rădescu susţine că după desemnarea sa în calitate de coordonator al echipei, Pampu Romanescu Adriana, directorul direcţiei de inspecţie judiciară, i-a cerut să verifice"dosarele în materialitatea lor, exminând actele întocmite de procurori", inclusiv ale celor care au activat în DNA în 2016-2017, dar au plecat, act despre care Rădescu susţine că excede limitelor verificărilor.

Printre procurorii care nu mai activează în DNA, ale căror cauze s-a dispus verificarea, sunt Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş, revocaţi la cererea Laurei Codruţa Kovesi.

În cadrul discuţiilor avute cu procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi înainte de a începe efectiv controlul, inspectorul Monica Pleşea a declarat că se abţine de la verificarea dosarelor rămase nesoluţionate după revocarea din funcţie a procurorului Mihaela Iorga Moraru, pe motiv că este prietenă cu aceasta, se arată în sesizare, Pleşea fiind unul dintre cei doi inspectori care s-a ocupat de controlul dosarelor Mihaelei Iorga şi ale lui Doru Ţuluş.

Elena Rădescu reclamă nereguli şi în ceea ce priveşte prelungirea controlului, de care nu ar fi fost informată. Mai mult, unul dintre cei şase membri ai echipei de control, Sanda Mateş, i-ar fi spus "că vine de la Inspecţia Judiciară şi conducerea acesteia mi-a transmis că dispoziţia este să verific dosarele în materialitatea lor şi să nu mai port discuţii cu procurorul şef secţie Laura Codruţa Kovesi decât în prezenţa tuturor membrilor echipei de inspectori", lucru de care ar fi luat la cunoştinţă printr-un proces verbal, a cărui copie nu ar fi primit-o.De la începutul controlului şi până în prezent doamna inspector nu a solicitat să poarte vreo discuţie cu nicio persoană din conducerea Inspecţiei Judiciare şi nici cu a prezentat vreun punct de vedere cu privire la eventuale nereguli în derularea controlului,

"Conducerea Inspecţiei Judiciare a aflat din presă despre conţinutul acestei note, până la această oră nefiind comunicată oficial. Pot să vă spun însă că inspectorul şef a aflat despre intenţia doamnei inspector de a sesiza Consiliul Superior al Magistraturii dintr-o adresă comunicată de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în data de 28 august. În continuare au fost solicitat doamnei inspector lămuriri cu privire la conţinutul sesizării însă aceasta a indicat conducerii IJ să se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii sau chiar Procurorului General al României căruia i-ar fi fost adresată în vederea sesizării în calitate de titular al acţiunii disciplinare", a transmis Inspecţia Judiciară.

De altfel, după transmiterea sesizărilor, unul dintre judecătorii CSM, Gabriela Baltag, transmitea că Inspecţia Judiciară va fi supusă unei „execuţii”, după controlul „fără tact şi respect” care a fost făcut la DNA, existând reclamaţii atât din partea conducerii parchetului, cât şi din rândul inspectorilor judiciari.

"Am citit cu uimire avalanşa de materiale care mi-au ajuns pe mail zilele acestea. Ca într-o competiţie, s-au întrecut pe rând, cu numeroase reclamaţii, formulate la adresa activităţii Inspecţiei Judiciare care se pare că şi-a realizat obiectivele 'fără tact şi respect' atunci când a verificat structura de parchet, supusă unui control obişnuit pentru instanţe, reclamaţii venite nu doar de la vârful DNA ci şi din partea unor inspectori judiciari, îngrijoraţi de limitele controlului", spunea Baltag săptămâna trecută.

Elena Rădescu este membru al Inspecţiei Judiciare din anul 2006, iar anterior a activat, la Parchetul General, timp de un an. Între anii 2002 şi 2004 a fost procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar între 1999 şi 2002 a fost procuror inspector în cadrul Parchetului General.

Elena Rădescu a fost unul dintre magistraţii care a anchetat celebrul caz al procurorului Alexandru Lele. În urmă cu câteva luni, într-o intervenţie televizată, Lele acuza modul în care procurorul îşi strângea informaţiile.

"Doamna Rădescu era un pionier al activităţilor pe care le-a rafinat şi le-a dus DNA la un nivel înalt. Doamna Rădescu mergea în penitenciare şi discuta cu condamnaţi de la care dorea să obţină informaţii şi colaborare pentru a face apoi şantaj, nu asupra mea, în schimb nu poţi evita contactul cu avocatul. Doamna era procuror inspector în Parchetul General. Mergea în închisori: spunea dă-mi informaţii, uite ce ştim, vrem să facem un dosar avocatului care este prieten cu acest domn pe care îl avem în vizor. A fost, după înfiinţarea, PNA în septembrie 2002, a fost promovată în noua structură de combatere a corupţiei şi a ajuns în Inspecţia CSM unde este bine", a declarat fostul procuror Lele, pentru B1TV.

Alexandru Lele, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a dispus, în urmă cu 16 ani, arestarea fiului prefectului Aurel Ţarău. Un an mai târziu, Lele a fost suspendat din funcţie de ministrul Rodica Stănoiu.
Procurorul Cristian Panait a fost trimis să îl ancheteze pe procurorul Lele, însă a decis că nu va începe urmărirea penală. Pe 10 aprilie 2002, afectat de disputele cu şefii săi, Panait s-a sinucis.
Şapte ani mai tâziu, în 2008, Curtea Supremă a dat sentinţă definitivă, arătând că procurorul Lele este nevinovat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO