Politică

Controverse asupra documentului prezidential privind condamnarea comunismului

21.04.2006, 00:00 14

Documentul de condamnare a comunismului pe care presedintele Traian Basescu spune ca si-l va asuma ar putea conduce la modificari ale Codului penal, astfel incat cei care fac apologia fostului regim sa fie condamnati, crede fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica.

Aceasta este doar o ipoteza, pentru ca in forma in care el va fi elaborat va fi un document strict politic, in ciuda faptului ca Basescu a spus ca va fi un document al statului.

In plina disputa privind CNSAS si legea lustratiei, Traian Basescu a refuzat sa condamne comunismul, afirmand ca nu are o baza legala sa-l condamne. In urma criticilor, el a anuntat ca va constitui o comisie speciala formata din experti istorici si reprezentanti ai societatii civile, care vor elabora un document pe baza caruia sa poata condamna fie intreaga perioada comunista, fie doar crimele comunismului. Anterior, reprezentanti ai societatii civile ii cerusera lui Traian Basescu sa condamne in mod oficial epoca comunista.

Ieri a avut loc prima sedinta a comisiei, dupa care seful stautlui a declarat ca documentul va fi unul oficial al statului roman.

Insa, potrivit lui Valeriu Stoica, el nu poate fi decat unul "politic", ca si cel prin care Ion Iliescu a condamnat Holocaustul in precedenta legislatura, a afirmat Valeriu Stoica, fost ministru al justitiei. Documentul va putea crea insa premisele modificarii Codului penal in sensul interzicerii propagandei comuniste si a partidelor care se declara comuniste, a declarat Stoica pentru ZF.

"Existenta unui astfel de document presupune in primul rand despartirea de mostenirea comunista, iar consecinta pe termen lung va fi ca in viata politica ar putea aparea aceeasi atitudine fata de partidele comuniste ca si fata de cele xenofobe sau extremiste", a mai spus fostul ministru.

Aceasta inseamna ca vor fi interzise partidele care se vor intitula "comuniste" sau care vor avea in statutul si programul lor elemente care le vor identifica cu vechile partide comuniste, precum "incurajarea luptei de clasa", a explicat Stoica.

Efecte directe ale condamnarii comunismului vor fi si in plan educativ, a apreciat si istoricul Claudiu Secasiu, presedinte al Colegiului CNSAS. Elemente de condamnare a comunistului vor aparea probabil si in manualele scolare, a afirmat Secasiu pentru ZF.

Istoricul Marius Oprea, consilier al primului-ministru pe probleme de securitate si membru al comisiei prezidentiale de condamnare a comunismului, declarase recent ca desecretizarea arhivelor PCR prin modificarea legii arhivelor nationale este necesara, intrucat acolo se afla dosare care arata trecutul unor persoane care au condus si inca mai conduc destine.

El avertizase si asupra riscului ca activitatea comisiei sa fie blocata, intrucat ea nu functioneaza intr-o baza legala. Oprea a sustinut ca presedintele nu poate da dispozitii in urma carora membrii comisiei sa aiba acces al documente.

Traian Basescu a declarat ieri ca in calitate de sef al statului are acces la orice document din arhive si astfel ii poate sprijini pe membrii comisiei in demersul lor. Basescu a spus ca va declara raportul elaborat de comisie drept "document oficial al statului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO