Politică

Copos cere contraexpertiza in dosarul Loteria

22.05.2006, 00:00 30

Vicepremierul George Copos a anuntat ieri ca a cerut procurorilor anticoruptie sa admita efectuarea unei expertize contabile si fiscale in dosarul Loteria Nationala, dupa ce, la finele saptamanii trecute, procurorii anticoruptie au finalizat ancheta in acest caz in care ministrul este acuzat de prejudicii aduse statului de peste un milion de euro.

Dosarul urmeaza sa fie trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie (care ii judeca pe ministri), lucru care va atrage suspendarea din functie a vicepremierului, potrivit legii responsabilitatii ministeriale. Legea prevede, la articolul 21 si 22, ca inceperea urmaririi penale impotriva unui membru al Cabinetului poate conduce la suspendarea sa, in vreme ce in cazul in care el este trimis in judecata presedintele Romaniei este sesizat "in vederea suspendarii din functie a acestuia". Pana la o condamnare definitiva un demnitar aflat intr-o asemenea ipostaza beneficiaza, potrivit aceleiasi legi, de prezumtia de nevinovatie.

"Am solicitat din nou efectuarea unei expertize contabile si fiscale, pentru clarificarea tuturor aspectelor dosarului, avand in vedere ca nici Codul fiscal, nici Codul de procedura fiscala nu includ dispozitii cu privire la elemente care, pare-se, ar reprezenta motive ca autoritatile sa se considere indreptatite sa reconsidere tranzactiile efectuate", afirma ieri Copos intr-un comunicat.

Departamentul National Anticoruptie (DNA) a inceput in 11 ianuarie urmarirea penala impotriva lui George Copos si a lui Nicolae Cristea, fost director general al Companiei Nationale Loteria Romana. Potrivit DNA, in 2004 - in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie din cadrul societatii Ana Electronic - Gheorghe Copos, impreuna cu Gilio Giuzepe Roza si cu sprijinul lui Nicolae Cristea s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de peste 40 de miliarde de lei vechi prin realizarea unei tranzactii fictive, cu ocazia vanzarii a 38 de spatii comerciale. Acestea au fost vandute de firma lui Copos Loteriei.

Potrivit Mediafax, Copos s-a prezentat vineri la DNA, unde a avut o intrevedere scurta cu procurorii, care i-au prezentat materialul de urmarire penala, insa demnitarul a refuzat sa semneze procesul-verbal prin care ii erau prezentate invinuirile in dosarul privind frauda de la Loterie. Potrivit procedurii, dupa prezentarea materialului de urmarire penala, procurorii intocmesc rechizitoriul, in cazul in care nu sunt invocate alte probe in aparare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO