Politică

Corecţii financiare de 12 milioane de euro în cadrul proiectelor pe fonduri europene destinate dezvoltării mediului rural

Corecţii financiare de 12 milioane de euro în cadrul...

Autor: Andreea Unturica, Daciana Ilie

08.06.2013, 09:16 259

Din 2007 şi până în prezent, proiectele pe fonduri europene destinate dezvoltării mediului rural şi derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) au primit corecţii financiare de 12 milioane de euro, a afirmat directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, prezent, vineri, la Câmpina, în judeţul Prahova, unde a avut loc caravana "PNDR vine în satul tău", transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest context, directorul APDRP a susţinut că în cadrul proiectelor sunt descoperite numeroase nereguli făcute cu ştiinţă sau cu neştiinţă şi a făcut un apel la beneficiari să fie "corecţi, deschişi, fără să mai încerce să facă anumite nereguli".

"Descoperim continuu nereguli în cadrul proiectelor, ori din neştiinţă, ori din rea-voinţă. Nu le descoperim numai noi, le descoperă şi Comisia Europeană. Dacă România nu ia măsuri, riscă corecţii financiare. Până în prezent, programul nostru a avut cele mai mici corecţii financiare de-a lungul timpului. Din 2007 până în prezent, am avut în total doar 12 milioane de euro corecţii financiare la cinci miliarde de euro plătiţi. Deci e ceva pe care niciun stat membru nu a reuşit să obţină. Dar şi beneficiarii trebuie să fie pur şi simplu corecţi, deschişi, fără să mai încerce să facă anumite nereguli ori cu neştiinţă, ori cu bună ştiinţă", le-a spus directorul APDRP celor prezenţi la discuţii.

În acest context, George Turtoi a precizat că pentru următoarea programare a fondurilor europene APDRP intenţionează să pună la punct un sistem simplificat de depunere a proiectelor pe fonduri europene. Acest sistem include "sesiuni mult mai lungi, în care să nu se schimbe condiţiile din ghidul solicitantului" , o selecţie automată a unor proiecte care depăşesc un anumit prag de punctaj, astfel încât să nu fie "aglomerate toate proiectele în evaluare într-o singură perioadă" dar şi comunicare online între beneficiari şi APDRP.

"Deja este implementat, dar nu am putut da în producţie încă pentru că nu mai avem sesiuni pe măsurile respective, un sistem de depunere online a proiectului mai ales pentru măsurile unde sunt proiecte cu finanţare mare, acolo unde beneficiarii toţi au acces la internet, consultanţii de asemenea şi să facem o preselecţie a proiectelor în baza unei aplicaţii depuse online şi ulterior după ce vedem că proiectul este selectat, chemăm omul cu toate documentele şi semnăm contractul de finanţare", a spus George Turtoi.

"Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a avea motive să nu mai cerem documente în plus" le-a mai spus directorul APDRP beneficiarilor de proiecte prin PNDR.

Potrivit lui Turtoi, în anul 2012 au fost depuse 20.000 de proiecte în cadrul PNDR, iar în prezent dintre cele 20.000 de proiecte mai sunt de evaluat aproximativ 5.000 de proiecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO