Politică

Corlăţean: Semnarea Acordurilor de Asociere este un drept legitim al celor trei state, care oferă perspectiva unei viitoare integrări europene

Corlăţean: Semnarea Acordurilor de Asociere este un...

Autor: Catalina Mihai

28.06.2014, 09:50 68

"Acest moment este rezultatul unui efort extraordinar pe care guvernele Rep.Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi popoarele acestor ţări l-au efectuat în aceşti ani, dar şi rezultatul unui proces de reformă internă şi foarte multă muncă. Acest proces a fost susţinut de o voinţă extraordinară, uneori în momente dificile. În acelaşi rând, este şi rezultatul unui sprijin politic, de asistenţă pentru cele trei ţări din partea partenerilor europeni. (...) 27 iunie este o dată care am convingerea că va rămâne ca un moment istoric şi trebuie să înţelegem că atunci când, şi din punctul de vedere al UE, există un interes pentru a avea parteneri stabili, democratici, şi împărtăşind un sistem comun de valori bazate pe democraţie, pe dorinţa de progres şi prosperitate, iată că putem face lucruri extraordinare împreună", a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, la recepţia oferită cu ocazia semnării de către Chişinău, Kiev şi Tbilisi a Acordurilor de Asociere şi de liber schimb.

Totodată, şeful diplomaţiei a felicitat guvernele celor trei state şi a mulţumit instituţiilor europene pentru sprijinul şi eforturile politice depuse.

Prin semnarea Acordurilor de asociere la UE de către Rep.Moldova, Georgia şi Ucraina "se deschide poarta şi perspectiva unei viitoare integrări europene şi este un drept legitim al celor trei state de a-şi propune să facă parte dintr-un sistem de valori democratice", a mai spus el.

De asemenea, ministrul Corlăţean a reamintit că România şi-a propus să fie primul stat care ratifică documentele semnate vineri la Bruxelles.

"România şi-a propus să fie primul stat care ratifică atât Acordul de asociere al Rep. Moldova, cât şi celelalte două Acorduri de asociere, mâine, într-o şedinţă extraordinară a Guvernului, vom aproba proiectele de lege de ratificare, acestea urmând să fie transmise Parlamentului", a spus Titus Corlăţean.

Uniunea Europeană a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care vor să apropie de Europa de Vest, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia, relatează AFP. "Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Eurpean, înainte să semneze acordul cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă, în cadrul unui summit european, la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO