Politică

Cozma: Urmărirea penală a lui Iliescu în dosarul Mineriadei, o mare realizare pentru mine şi mineri

Cozma: Urmărirea penală a lui Iliescu în dosarul...

Autor: Liliana Iedu, Andreea Tobias

21.10.2015, 16:45 935

Miron Cozma a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că de-a lungul vremii a cerut ca fostul preşedinte Ion Iliescu să fie condamnat pentru ceea ce s-a întâmplat la mineriade.

"Asta am cerut şi eu de-a lungul vremii (ca Ion Iliescu să fie urmărit penal - n.r.). Pentru mine şi mineri o considerăm o mare realizare. Merită să fie judecat şi condamnat. Încadrarea prealabilă - de crime împotriva umanităţii - mi se pare încadrerea absolut normală, pentru că acţiunea de acolo a fost înăbuşită în sânge", a declarat Miron Cozma.

În opinia fostului lider al minerilor, însă, nu doar regimul lui Ion Iliescu a fost vinovat, ci şi acelea care i-au urmat.

"Regimul Emil Constantinescu, care a urmat după Ion Iliescu, care a promis că va face (...) Şerban (George Şerban, iniţiatorul Proclamaţiei de la Timişoara - n.r.) a făcut preinfarct când a văzut ce i-a spus Constantinescu. Când i-a spus Şerban să aplice Punctul 8 de la Timişoara, Constantinescu spunea că ar trebui să înceapă cu el, pentru că a fost secretar de partid pe la Universitate. Constantinescu ce a făcut? L-a luat pe criminalul de Petre Roman din Piaţa Universităţii şi l-a pus mai mare decât era în 1990. Adică din prim-ministru l-a pus preşedintele Senatului. Să ne aducem aminte, nu? Apoi a venit regimul Băsescu. Băsescu, un anti-Iliescu convins, însă în 2009 i-a dat lui Iliescu pentru iunie 1990 neînceperea urmăririi penale pentru că nu e militar. Cozma a putut fi condamnat pentru 1991 şi 1999 pe două rechizitorii ale procuraturii militare. Eu consider că toate cele trei regimuri se fac vinovate de favorizarea infractorilor şi eu asta o să cer în declaraţia pe care am să o fac la Parchet, ca şi complicii de-a lungul vremii să răspundă”, a declarat Cozma.

Miron Cozma s-a declarat mulţumit de faptul că Parchetul ICCJ a început urmărirea penală în dosarul Mineriadei.

”În primul rând, consider că pentru mine şi mineri e o mare realizare. În sfârşit, după zeci de ani de zile am reuşit tot eu - şi trebuie să recunosc că nu am fost primul iniţiator pentru că în 2007 eram în închisoare şi am ieşit la 1 decembrie 2007, după cum ştiţi - să fac o acţiune la CEDO tocmai pe ideea oprobiului public pe care ni l-am atras zeci de ani de zile şi eu, şi minerii din cauza evenimentelor din iunie 1990 şi pentru că nici până la momentul acela, mă refer la anul 2008, evenimentele tragice din 1990 nu au fost judecate şi vinovaţii nu au răspuns pentru faptele lor. Pe cale de consecinţă, CEDO decide în 2010 acceptarea mea - împreună cu dosarul lui Doru Mărieş şi dosarul lui Marin Stoica, victimă la TVR - să se cumuleze şi să se facă o acţiune comună. Ea a fost acceptată, după cum ştiţi, decizia CEDO a ajuns la Înalta Curte şi bineînţeles a început de către Procuratura Generală, demersurile pentru anchetarea celor vinovaţi pentru evenimente”, a spus fostul lider al minerilor.

Miron Cozma a adăugat că a fost citat, telefonic, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi că joi se va prezenta pentru a primi citaţia oficială şi să afle în ce calitate este citat. El a mai spus că, cel mai probabil, va fi citat în calitate de suspect.

"Eu ieri (marţi - n.r.) am fost citat telefonic de către Procuratura Generală şi mâine (n.r. - joi) am să merg acolo şi voi lua citaţia oficială pentru că nu pot să cred tot ceea ce mi se spune pe telefon. Voi fi prezent mâine (joi - n.r.) la Parchetul General pentru a lua citaţia în calitatea pe care mi-o conferă, cel puţin din câte mi s-a spus, e o calitate de suspect şi mi se pare normal ca nici măcar Miron Cozma să nu fie crezut până la urmă, că ăsta e rolul anchetei, ca toată lumea să îşi probeze nevinovăţia şi bineînţeles să răspundă de faptele lor în instanţă", a conchis Cozma.

Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, urmată de moartea a patru persoane şi rănirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ.

Oficiali din Parchetul instenţei supreme au declarat pentru MEDIAFAX că în dosarul mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO