Politică

Cresterea salariului minim cu 60% in trei ani, putin probabila

16.12.2008, 18:27 303

Majorarea salariului mediu brut nominal pe economie in urmatorii trei ani cu aproximativ 60% si a salariului minim brut pe economie pana la 500 de euro pana cand Romania va adopta euro, asa cum prevede programul de guvernare, reprezinta obiective greu de atins in opinia specialistilor in resurse umane.

In prezent salariul minim pe economie este de 540 de lei (137,5 euro), ceea ce inseamna ca in sase ani, salariul minim ar trebui sa creasca cu peste 360%.
"In ultimii 2-3 ani, salariul minim pe economie a crescut in medie cu 15%. Daca pastram acelasi raport de crestere si pentru urmatorii ani, pare cam putin probabil sa ajungem la un salariu minim pe economie de 500 de euro", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant al firmei de consultanta in resurse umane Mercer pe piata locala.
In ceea ce priveste evolutia salariilor in urmatorii trei ani, Datki Botolan apreciaza ca aceasta este o varianta extrem de optimista. "Pentru a sustine o crestere salariala de asemenea nivel, ar trebui ca economia nationala sa inregistreze o crestere record, pentru ca majorarile salariale trebuie corelate cu avansul productivitatii", a spus ea.
Cresterea salariului minim brut la 500 de euro la data trecerii la euro este putin probabila si nu cred ca se va intampla, spune Irina Vasile, managing director al companiei de executive search Antal International Network. "In momentul in care angajatorii vor fi obligati sa plateasca o asemenea suma, ar putea aparea urmari catastrofale, cum ar fi disponibilizarile sau cresterea muncii la negru", a adaugat ea.
Eugen Dumbrava, consultant in resurse umane in cadrul companiei de consultanta in resurse umane si training Power On Experts, spune ca trebuie vazut daca salariile pot creste ca urmare a implementarii unui astfel de program sau pur si simplu daca piata regleaza de la sine cresterea salariilor.
"In plus, nu orice candidat poate acoperi suma respectiva, trebuie mai intai de toate sa evaluezi performanta candidatilor. Daca exista companii care trebuie sa aduca bani de-acasa pentru a plati salariile, acest lucru ar putea fi o problema", explica Dumbrava.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO