Politică

Crestin-socialii germani cer clauze de salvgardare pentru Romania

24.10.2006, 18:36 17

Liderul crestin-socialilor germani (CSU, la guvernare), Edmund Stoiber, a cerut - potrivit presei germane de ieri - Guvernului de la Berlin sa activeze clauzele de salvgardare in cazul Romaniei si Bulgariei in domeniile justitiei si a combaterii coruptiei, inainte de aderarea la UE.
Declaratia lui Stoiber este imprecisa sau imprecis preluata de presa germana, intrucat clauzele pot fi impuse de Comisia Europeana, potrivit unei analize proprii sau la cererera unui stat membru - Germania de pilda. Insa asta nu face ca declaratia sa fie mai putin relevanta, in conditiile in care Stoiber este cel mai important politician german - cunoscut, de altfel pentru rezistenta sa la extinderea UE - care cere penalizarea Romaniei si a Bulgariei.
Surse din administratia de la Bucuresti nu elimina ipoteza ca Germania sa ceara Comisiei reluarea discutiilor despre clauze in ciuda faptului ca raportul Executivului european din 26 septembrie nu recomanda activarea lor la data aderarii, 1 ianuarie 2007.
Aderarea celor doua state nu este acceptabila in cazul in care cele doua clauze - pe justitie si coruptie - nu sunt activate, sustine Stoiber, citat ieri de cotidianul Sueddeutsche Zeitung si de postul de radio Deutsche Welle.
In opinia liderului bavarez, cele mai mari probleme cu care se confrunta cele doua viitoare membre ale UE sunt coruptia, criminalitatea organizata, dar si deficitele in functionarea statului de drept.
O eventuala judecare a cetatenilor germani in Romania si Bulgaria este inacceptabila, mai spune Stoiber, drept urmare clauzele sunt obligatorii, sustine politicianul german. El a facut aici referire la faptul ca, daca Executivul european nu decide altfel, decizia justitiei dintr-o tara membra a UE este recunoscuta in toate celelalte state membre.
Oficial, administratia de la Bucuresti nu a dorit sa comenteze, insa neoficial reprezentanti ai Guvernului spun ca se mai asteapta la astfel de luari de pozitie, in conditiile in care germanii se tem ca aderarea Romaniei si a Bulgariei va insemna un aflux de imigranti din cele doua tari care le-ar putea pune in pericol locurile de munca. De altfel, Germania a anuntat ca va impune restrictii pentru muncitorii romani dupa aderare. Germania, alaturi de Danemarca, sunt singurele tari din UE care nu au ratificat Tratatul de aderare a Romaniei si a Bulgariei la UE. Tratatul trebuie, in mod obligatoriu, ratificat de toti membrii UE pana la 31 decembrie, altminteri aderarea este amanata sine die.
Raportul Comisiei Europene din 26 septembrie - ultimul inaintea aderarii - nu recomanda activarea niciunei clauze de salvgardare. Eventualele clauze - arata documentul Comisiei - ar putea aparea dupa un alt raport care va fi publicat in primavara anului viitor. Niciun guvern al UE nu a cerut, pana in prezent, activarea vreunei clauze de salvgardare.
Edmund Stoiber conduce ramura bavareza a crestin-democratilor germani - din randul carora provine actualul cancelar Angela Merkel. Steaua sa politica a inceput sa paleasca in urma cu aproximativ cinci ani, cand a pierdut alegerile legislative in fata fostului cancelar social-democrat Gerhard Schroeder. Insa de atunci multe s-au schimbat in Germania. Schroeder a parasit puterea, iar Germania este condusa de o coalitie formata din cele doua mari partide - crestin-democratii si social-democratii.

Impotriva restrictiilor pe piata muncii
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca liderii acestei formatiuni au apreciat ca dovedind "rea-credinta" eventuala decizie a autoritatilor Germaniei si Marii Britanii de a restrictiona accesul romanilor pe piata muncii acestor state. "PSD considera inacceptabil ca notiunea de piata libera, care a stat chiar la baza fondarii Uniunii Europene, sa fie suprimata prin tendinte pe care le consideram de rea-credinta si conservatoare", a afirmat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO