Politică

Cristian Pârvan (AOAR): Atenţie la societăţile de stat producătoare de PIB. Dacă le pierdem, sursa de creştere va fi îndoielnică

Cristian Pârvan (AOAR): Atenţie la societăţile de stat producătoare de PIB. Dacă le pierdem, sursa de creştere va fi îndoielnică

Autor: Iulian Anghel

08.10.2012, 19:28 658

Faptul că statul a privatizat pe bursă 15% din Transelectrica, dar nu a lăsat banii companiei, ci i-a vărsat la bugetul de stat pentru consum, este o greşeală şi dacă acest lucru se va întâmpla şi cu celelalte vânzări pe bursă, atunci să nu ne mai mirăm dacă aceste companii vor întâmpina greutăţi din ce în ce mai mari, comentează Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), situaţia programului de privatizări din 2012.

Programul este aproape un eşec, în condiţiile în care mai multe privatizări pe bursă ale unor societăţi importante au fost amânate după intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Astfel, nu vor mai fi vântute în acest an pachetele de 15% din Romgaz, 10% din Hidroelectrica şi 10% din Nuclearelectrica, dar se aşteaptă vânzarea a 15% din Transgaz. Vânzarea SC Cupru Min şi a Oltchim este un eşec, iar privatizarea CFR Marfă a fost amânată.

"Când faci cum ai făcut la Transelectrica nu ai la ce te aştepta. Acţionarul majoritar a încasat banii din privatizare la buget şi a trimis Transelectrica la bănci să se împrumute. Dacă aşa o să se întâmple cu Transgaz şi Romgaz, atunci să nu ne mai mirăm de ce se va întâmpla în viitor. Dacă statul nu vizează decât bifarea unor angajamente faţă de instituţiile interna­ţionale, atunci e o mare problemă", crede Pârvan.

El opinează că trebuie să fim atenţi cu privatizările societăţilor de stat importante, cum este Oltchim sau Cupru Min, pentru că acestea sunt "producătoare de PIB".

"De 20 de ani am compromis companie cu companie. Măcar de acestea care ne-au mai rămas să avem grijă. Dacă le pierdem, sursele de creştere a PIB vor deveni foarte îndoielnice."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO