Politică

Cristian Tudor Popescu: Lipseşti şi câştigi?

Lipseşti şi câştigi?

Autor: Cristian Tudor POPESCU

10.07.2012, 19:07 5837

E inacceptabil faptul că guvernul încearcă, printr-o tergiversare în care preşedintele interimar Crin Antonescu ar urma să joace un rol decisiv, nepromulgând în timp util legea în forma cerută de Curtea Constituţională, să îşi impună propria ordonanţă de urgenţă, în care nu apare condiţia obligatorie de validare a referendumului, prezenţa la vot a jumătate plus unu dintre alegătorii români, adică circa 9 milioane. Practic, guvernul nu respectă hotărârea CCR, fapt cu consecinţe grave pe plan intern şi extern.

Hotărârea CCR e obligatorie. O respect şi eu în calitate de cetăţean, dar vă propun câteva gânduri pe marginea ei.

Validarea referendumului prin prezenţa obligatorie la vot a cel puţin 9 milioane de alegători dă posibilitatea uneia dintre părţile angajate în bătălia politică să câştige prin propria neprezentare. Un cuvânt de ordine, comunicat nu neapărat public, i-ar putea ţine acasă, la limită, pe toţi simpatizanţii lui Traian Băsescu. Şi atunci, practic, dl Băsescu nu poate fi demis decât cu 9 milioane de voturi împotrivă - cu 9, nu cu 4,5 milioane, căci toţi votanţii nu pot fi decât antiBăsescu.

Am prezentat această ipoteză extremă pentru a înţelege viciul logic din Hotărârea CCR. Acesta putea fi rezolvat prin impunerea si a unei limite minime obligatorii de voturi în favoarea lui Traian Băsescu, să zicem 3 milioane, ca să evităm situaţia în care, cu, de pildă, 6 milioane de voturi contra şi 1 milion de voturi pentru, dl Băsescu se întoarce totuşi la Cotroceni.

Citeşte mai departe pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO