Politică

Criza muncitorilor domină piaţa muncii. Guvernul va creşte numărul de avize acordate muncitorilor străini. Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Cea mai mare provocare pentru piaţa muncii o reprezintă numărul insuficient de angajaţi”

Criza muncitorilor domină piaţa muncii. Guvernul va...

Autor: Mediafax

03.11.2021, 17:31 186

Companiile din România au înregistrat 309.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni ale anului, cu aproape 10.000 mai multe decât tot anul trecut, anunţă Raluca Turcan. Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători, susţine aceasta.

Companiile din România au înregistrat 309.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni ale anului, cu aproape 10.000 mai multe decât tot anul trecut. „Deci locuri de muncă există în România, iar acest rezultat se datorează în mare parte şi măsurilor luate de la începutul pandemiei, pentru susţinerea pieţei muncii. În toată perioada crizei sanitare au fost alocaţi 7,72 miliarde lei pentru a ajuta companiile şi în acest fel am protejat 1,4 milioane de locuri de muncă”, scrie pe Facebook Turcan.

Conform acesteia, în toată ţara a fost reluată organizarea burselor de locuri de muncă, pentru a ajuta companiile să ajungă mai uşor la oamenii care au nevoie de locuri de muncă.

„Am majorat considerabil stimulentul pentru părinţii care se întorc la muncă în primele 6 luni de viaţă ale copilului (de la 650 de lei la 1.500 de lei), completăm veniturile persoanelor vulnerabile care se angajează, prin acordarea ajutorului social încă 6 luni după angajare, şi face verificări pentru prevenirea muncii la negru. Toate aceste măsuri au contribuit la crearea de noi locuri de muncă, însă acum cea mai mare provocare pentru piaţa muncii o reprezintă numărul insuficient de angajaţi, fără de care companiile nu îşi pot desfăşura în mod corespunzător activitatea. Pentru a sprijini angajatorii să acopere această a lipsă a forţei de muncă, Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători. Acest lucru nu înseamnă că 100.000 de lucrători vor veni în România, ci că dăm posibilitatea tuturor angajatorilor din ţară să apeleze la resursă umană din străinătate, dacă nu găsesc angajaţi români, astfel încât afacerile lor să nu intre în blocaj”, adaugă Turcan.

O altă problemă este legată de calificarea şi profesionalizarea forţei de muncă din România, mai ales în contextul schimbărilor de pe piaţa muncii, ca urmare a digitalizării şi a apariţiei de noi tehnologii: „România are o rată redusă de implicare a angajaţilor în cursuri de pregătire, mult sub media europeană. Prin urmare, acţionăm pentru a îmbunătăţi cursurile de calificare organizate de agenţiile de ocupare şi în acelaşi timp actualizăm Codul Ocupaţiilor din România, pentru ca toate meseriile cerute de angajatori să aibă calificări standardizate”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO