Politică

Criza politică se acutizează: premierul Sorin Grindeanu nu demisionează. Va fi depusă o moţiune de cenzură în Parlament

Premierul României, Sorin Grindeanu: Nu demisionez!

Premierul României, Sorin Grindeanu: Nu demisionez!

Autor: Simona Tatu

16.06.2017, 00:08 588

• Toţi miniştrii din guvern au demisionat, iar actele au ajuns, joi, la cabinetul premierului Sorin Grindeanu

• Demisiile devin efective doar după ce preşedintele Klaus Iohannis semnează decretele de revocare din funcţie

• Membrii Comitetului Executiv al PSD au decis joi să depună moţiune de cenzură împotriva guvernului Grindeanu.

Criza politică s-a acutizat ieri, iar apele s-au despărţit: pe de-o parte premierul Sorin Grin­deanu nu demisionează, pe de altă parte preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat ieri într-o con­ferinţă de presă că miniştrii s-au plâns că nu mai există comunicare cu premierul. PSD va depune o moţiune de cenzură luni, care va fi dezbătută miercuri.

„El nu mai e el. Am avut încredere în el şi eu, şi colegii mei. Am investit foarte multă încredere. Grindeanu este o unealtă. Nu credeam că va fi o asemenea transformare“, a declarat ieri Liviu Dragea.

De asemenea, el a spus că lipsa comunicării dintre premier şi miniştri a dus la nerealizarea mai multor proiecte. Spre exemplu, nerealizarea legii prevenţiei şi a legii impozitărilor resurselor naturale neprelucrate din România, dar şi a spitalelor regionale care trebuia construite până în 2020, dar care trebuia să demareze în primul trimestru al anului 2017.

În ceea ce priveşte propunerea pentru noul guvern, Dragnea a spus că o va face peste câteva zile.

„S-a discutat şi astăzi cu privire la propunerea pentru noul guvern, dar vom aştepta câteva zile pentru a fi siguri că alegem cea mai bună variantă“, a completat Dragnea.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost întrebat şi miercuri, dacă Sorin Grindeanu mai poate conduce un guvern PSD în condiţiile în care 60% din măsurile din programul de guvernare nu au fost îndeplinite, el răspunzând că acest lucru trebuie să îl decidă Comitetul Exectiv Naţional.

Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut, miercuri, că el nu a cerut demisia nimănui, nici premierului Sorin Grindeanu, nici vreunui ministru, el arătând, pe de altă parte, că nici nu se mai poate continua ca până acum, în condiţiile întârzierilor şi neîndeplinirii măsurilor din program.

„Eu nu am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici vreunui ministru. Este un act de voinţă a fiecăruia. Dar asta spune ceva. O să discutăm şi despre aceste demisii în CExN. Suntem într-o situaţie nu foarte confortabilă, dar în acelaşi timp nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze exact ca până acum. Să vedem la ce decizie ajungem“, a spus Dragnea, solicitat să comenteze faptul că miniştrii îl aşteaptă în CExN cu demisiile pe masă.

Membrii Comitetului Executiv al PSD au decis joi să depună moţiune de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, după ce actualul premier a refuzat să îşi depună demisia ca urmare a retragerii susţinerii politice din partea PSD şi ALDE. Moţiunea de cenzură va fi votată miercurea viitoare.

Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din partid, după ce membrii Comitetului Executiv Naţional au decis în unanimitate că acesta trebuie să părăsească formaţiunea.

Primele propuneri de excludere au venit din zona Transilvaniei, a mai precizat Dragnea la conferinţa de presă de ieri după-amiază.

Acelaşi comitet a decis joi seara ca orice membru al PSD care acceptă să facă parte dintr-un guvern care nu are susţinerea partidului să fie exclus.

Toţi miniştrii din cabinet au demisionat, iar actele au ajuns, joi, la cabinetul premierului Sorin Grindeanu. Demisiile devin efective doar după ce preşedintele Klaus Iohannis semnează decretele de revocare din funcţie.

Sorin Grindeanu a fost membru al PSD timp de 20 de ani şi ocupă funcţia de preşedinte  al PSD Timiş.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO