Politică

CSM acuza Ministerul Justitiei ca a deschis "sezonul telearestarilor"

05.10.2005, 19:02 30

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a revoltat impotriva a ceea ce numeste "telereforma" din justitie acuzand faptul ca judecatorii sunt presati de factori din administratie sa dea solutii de condamnare a unor persoane, iar procurorii sa dispuna "telearestari" inainte chiar ca vinovatia cuiva sa fie evidenta.

Disputa intre CSM, pe de o parte, si ministrul justitiei si Directia Nationala Anticoruptie (DNA, fostul PNA), pe de alta, a pornit ieri de la cererea adresata de procurorul general al DNA, Daniel Morar, Consiliului de a schimba din functie 11 procurori anticoruptie, urmata de cererea adresata aceleiasi institutii de ministrul de resort, Monica Macovei, de a schimba alti doi magistrati militari si un procuror anticoruptie. Avizul CSM, in astfel de cazuri, este, potrivit legii, consultativ, schimbarile fiind decise de seful statului la propunerea procurorului general al DNA, a procurorului general al Curtii Supreme sau a ministrului justitiei.

Presedintele CSM, Dan Lupascu, a acuzat ieri faptul ca cei propusi pentru schimbari nu au fost anuntati, afland despre inlocuirea lor din presa. Insa nemultumirile lui Lupascu exprimate si de alti membri ai CSM merg mai departe, la chiar resorturile reformei in justitie, la modul in care este analizata activitatea magistratilor si, mai ales, la ceea ce seful Consiliului spune ca reprezinta presiuni asupra procurorilor si judecatorilor de a face arestari pentru a dovedi ca lucrurile merg in directia buna.

Noua confruntare publica de ieri este doar un episod dintr-un lung sir de dispute in care este angrenat ministrul justitiei si CSM. Ministrul de resort a acuzat, in mai multe randuri, inertia la schimbare a sistemului juridic si faptul ca magistratii fac front comun pentru a se proteja, lucru care a condus la reactii acide ale CSM. Procurorul DNA, recent numit in aceasta functie la propunerea Monicai Macovei, a ajuns si el tinta criticilor.

Dosarul justitiei este domeniul cel mai complicat in relatiile cu Uniunea Europeana. De-a lungul vremii, s-a spus despre Romania ca este o tara corupta, dar fara corupti intrucat magistratii nu solutioneaza bine dosarele de mare coruptie, iar procurorii nu instrumenteaza corect dosarele de coruptie, astfel incat ele sa ajunga in instanta.

Fara reglementarea acestei chestiuni, au spus oficialii UE - sintagma folosita este "prindeti pestii cei mari" -, integrarea ar putea fi amanata.



Demisi pentru ca "periclitau integrarea"

Tocmai "periclitarea integrarii" a fost invocata de procurorul general al DNA in momentul in care a solicitat revocarea de urgenta a celor 11 procurori anticoruptie.

CSM spune insa ca solicitarile lui Morar si ale Monicai Macovei sunt "imperative" si acrediteaza ideea ca, daca ele nu sunt solutionate rapid, inseamna ca magistratii din Consiliu se opun reformelor. Lupascu sustine ca, in acest context, "s-a cazut in sezonul telearestarilor, a telereformelor". Si rezuma ceea ce crede ca reprezinta astazi justitia in fata administratiei: "Este ca si cum ai spune judecatorului ''Condamnati!'' sau cum ai spune unui pluton de executie "Trageti!".

Lupascu, a afirmat ca CSM nu este un adversar al reformei si ca, in loc sa fie lasat sa lucreze, este atras in "jocuri de imagine".

"Inclusiv din sedintele CSM facem spectacol si facem sa se intareasca ideea ca exista un razboi permanent, ca CSM este in permanenta un adversar. Lucru neadevarat", a declarat Lupascu.

Morar a cerut revocarea din functiile de conducere si de executie din cadrul DNA a cinci sefi de servicii: Ioan Irimie (seful Serviciului teritorial Cluj), Ioan Otel (seful Serviciului teritorial Constanta), Alois Imbrea (seful Serviciului teritorial Iasi), Constantin Stefanescu (seful Serviciului teritorial Ploiesti) si Gheorghe Vizitiu (seful Serviciului de anchete speciale din structura centrala a fostului PNA).

Totodata, este ceruta eliminarea din DNA a unui anchetator din cadrul Serviciului teritorial Cluj si a cinci procurori din structura centrala a fostului PNA. Acestia sunt Nicolae Dorel Pascut si, respectiv, Alexandru Chiciu, Carmen Cojocariu, Ioan Ciofu, Gheorghe Stan si Octavian Lupescu. Morar a declarat ieri ca a luat decizia revocarii celor 11 procurori intrucat activitatea acestora nu a fost conforma cu scopul Parchetului National Anticoruptie.

Insa Lupascu i-a reprosat ca nu i-a anuntat in prealabil, ei afland din presa despre schimbarea lor. Morar afirma insa ca nu putea face acest lucru, pentru ca "s-ar fi interpretat ca o presiune de a-i face sa plece".

Intre timp, majoritatea celor 11 au depus fie cereri de transfer la parchetele de unde au plecat cand au fost incadrati in PNA, fie de pensionare. Cei care si-au facut cereri de pensionare, aprobate ieri de CSM, sunt: Ioan Otel , Constantin Stefanescu, Alois Imbrea si Gheorghe Vizitiu. CSM urma sa decida aseara care va fi avizul dat in cazul celorlalti procurori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO